Oljedirektoratet jakter på mer informasjon om den vulkanske, tette og harde bergarten basalt i Norskehavet. En gruppe på 18 oljeselskap går sammen om å finne de gjemte ressursene.
«Aker Barents» gjorde kostbare borebom på både Gro og Dalsnuten. |
– Vi må gjøre et skippertak for å undersøke geologien under basalten skikkelig. Det hadde vi måttet uten skuffelsene på Gro og Dalsnuten også, sier Lars Jensen, geofysiker og prosjektleder i Oljedirektoratet, til Dagens Næringsliv.
Han jobber sammen med oljeselskapene om finne mer data og informasjon fra de jomfruelige områdene i Norskehavet. Geologijakten intensiveres etter at Shell gjorde skuffende borebom på både Gro og Dalsnuten.
På dypt vann
Håpet er at seismiske og elektromagnetiske undersøkelser skal gi mer informasjon om basaltlaget, som ligger mellom 2.000 og 3.000 meter under havbunnen på dypt vann i Norskehavet, før kostbar leteboring iverksettes.
– Konsortiet har hele tiden hatt en forskningsbrønn som endelig prosjektmål, men det er sikkert lang vei frem, og vi prøver å bli klokere før vi skal bruke alle disse pengene, forteller Jensen.
Gruppen med interesserte oljeselskap har økt i 2010. Seks nye har tilsluttet seg konsortiet. Foreløpig er det ingen som har eierandeler i basaltområdene, men flere blokker som ble lyst ut i 21. konsesjonsrunde, er innom de ukjente områdene.
– Veldig spennende
Selskapene har i fire år jobbet med å samle inn seismisk og elektromagnetisk informasjon fra de jomfruelige områdene med basaltlag, som har en tykkelse på mellom flere hundre og 2.000 meter.
– På nyåret kommer resultatene av en elektromagnetisk undersøkelse vi har fått gjennomført. Det ser veldig spennende ut, forskutterer Jensen.
På slutten av januar er det ventet at Oljedirektoratet utgir informasjon til oljeselskapene, som dermed vil få grunnlaget for videre boreaktivitet.