Statoil får refs etter Njord-lekkasje

Publisert 5. juli 2013

Miljødirektoratet pålegger Statoil å levere en skriftlig redegjørelse etter et ikke-planlagt utslipp på over 3000 tonn kjemikalier på Njord A-plattformen.

Miljødirektoratet (MD) skriver på sine hjemmesider at de ser alvorlig på hendelsen, og på at det gikk mer enn to år fra utslippet ble oppdaget til direktoratet ble informert.

I november 2010 kartla Statoil sjøbunnen under Njord A-plattformen i Nordsjøen. Kartleggingen avdekket flere kraterliknende forhøyninger på havbunnen, der den største hadde en radius på 40 meter og var opptil 2,5 meter høy.

Statoil bestemte seg for å undersøke noen av disse forhøyningene nærmere.

Resultatene fra analysene forelå i første halvdel av 2011. De viste blant annet at forhøyningene inneholdt betydelige mengder hydrokarboner. Statoil opplyser nå at strukturene mest sannsynlig skyldes lekkasjer fra en injeksjonsbrønn på feltet.

Statoil har selv anslått at det ble injisert oljeholdig spylevann med kjemikalierester, totalt ca. 3400 tonn med kjemikalier. Mesteparten av det som ble injisert i perioden fra 1999 til 2006, lakk ut igjen til havbunnen.

Forhøyningene som ble kartlagt består av havbunnsmateriale samt rester av olje og kjemikalier.

– Statoil visste tidlig i 2011 at de hadde hatt store utslipp av forurenset materiale til havbunnen, men selskapet informerte ikke Miljødirektoratet om dette før i juni i år. Vi ser alvorlig på selve utslippet, og kritiserer at det gikk mer enn to år fra resultatene fra havbunnsundersøkelsene forelå til vi fikk beskjed om dette. Bedriften har plikt til å rapportere utslipp umiddelbart, sier MD-direktør Ellen Hambro.

Statoils redegjørelse skal oversendes innen 20. august. Deretter skal MD vurdere hvordan saken skal forfølges videre.

Siste fra forsiden

Lagmannsretten kritiserer tingrettens klimadom – utsetter behandling 

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger