Publisert 4. februar 2000

Arbeidsdepartementet har tvilt seg fram til å gå med på hotbedding under en revisjonsstans på Oseberg C i Nordsjøen. Industri Energi som påklaget vedtaket, blir ikke hørt.

OSEBERG C:Statoil har søkt om lov til såkalt hot-
bedding. (Foto:HELGE HANSEN/STATOIL)

20. mars i fjor søkte Statoil om unntak fra aktivitetsforskriften paragraf 17. Den handler om at antall personer på en offshoreinnretning, i særlige tilfeller og i samråd med arbeidstakernes tillitsvalgte, kan overstige det antallet som innretningen er utformet for.

Statoil planla en revisjonsstans på Oseberg Feltsenter og Oseberg C fra 5. til 23. juni i fjor. I søknaden til Petroleumstilsynet (Ptil) argumenterte Statoil med å få tillatelse til unntaket fordi jobben kunne utføres raskere og med lavere risiko. I tillegg foretrakk Statoil hotbedding ut fra økonomiske og praktiske hensyn.

Arbeidstakerne i det koordinerende arbeidsmiljøutvalget støttet derimot ikke søknaden og viste til ønsket om å begrense nattarbeid. Men arbeidstakerne ble ikke hørt, og Ptil gikk inn for å tillate hotbedding 4. mai i fjor.

21 dager senere klaget Industri Energi vedtaket inn for Arbeidsdepartementet. Departementet beklager lang saksbehandlingstid, men har altså valgt å støtte Ptils vurderinger. Arbeidsdepartementet understreker imidlertid at de tviler seg fram til avgjørelsen og kritiserer Statoil for mangelfull planlegging. I tillegg påpeker departementet at praktiske og økonomiske hensyn som hovedregel ikke rammes av «særlige forhold» i rammeforskriften.

«årsaken til at StatoilHydro kom i denne situasjon var mangelfull planlegging, i den forstand at de ikke på et tidlig stadium i prosessen hadde avklart innholdet i og rammene rundt forståelsen av aktivitetsforskriften paragraf 17. Dette er en risiko som StatoilHydro først og fremst må bære», heter det i avgjørelsen fra Arbeidsdepartementet fra 26. januar i år.

Arbeidsdepartementet utelukker heller ikke at det å utsette revisjonsstansene til 2010, kan innebære en sikkerhetsrisiko. Likevel opprettholder departementet Ptils vedtak.

Arbeidsdepartementet er siste klageinstans, og dermed kan ikke denne saken påklages videre.

Siste fra forsiden

Lagmannsretten kritiserer tingrettens klimadom – utsetter behandling 

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger