Publisert 11. januar 2006

Noen av verdens største forurensere mener næringslivet må ta føringen i kampen mot menneskeskapte klimaendringer.

NTB

USA, Kina, India, Japan, Sør-Korea og Australia står til sammen for rundt halvparten av verdens totale utslipp av klimagasser. Onsdag kom de sammen for samtaler i Sydney i Australia for å diskutere alternativer til Kyotoavtalen for å hindre økningen i drivhuseffekten.

– Det er den private sektoren som til sjuende og sist kommer til å bli de som løser problemet, sa den amerikanske energiministeren Sam Bodman.

– Folkene som driver disse selskapene, de har også barn og barnebarn. Også de lever og puster i verden, og de vil ønske at tingene blir tatt hånd om på en effektiv måte, la Bodman til.

Samtalene mellom de seks landene er omstridte, fordi de er ment som et alternativ til Kyotoavtalen.

USA slipper alene ut en firedel av klimagassene i verden, men nekter å være med på Kyotosamarbeidet. Det samme gjør Australia, som slipper ut mer klimagasser per innbygger enn noe annet land.

Målet med det nye samarbeidet, er å få store selskaper til å bidra med midler til et fond for utvikling av mer miljøvennlig teknologi. Næringslivsledere som er til stede i Sydney, sier de er villige til å bidra med flere hundre milliarder dollar, delvis som egne investeringer i industrianlegg og kraftverk med mindre utslipp enn det som er vanlig i dag.

Mens Kyotoavtalen er basert på å fastsette grenser for hvor mye enkeltland kan forurense, satser de seks landene i Sydney i stedet på frivillige ordninger og næringslivets vilje til å vise samfunnsansvar uten press fra statlige myndigheter.

Siste fra forsiden

Lagmannsretten kritiserer tingrettens klimadom – utsetter behandling 

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger