Publisert 4. februar 2000

Meklingen mellom Oljeindustriens Landsforening (OLF) og fagforeningene Industri Energi (IE), SAFE og Lederne startet i går. IE varsler allerede at frontene er harde.

IEs forbundsleder Leif Sande mottar ikke støtte for likelønnskampen fra fagforeningen Lederne når han i dag
fortsetter meklingen med OLF. (Foto: ELISABETH FIVELAND)

6. mai valgte partene å bryte forhandlingene i oljeoverenskomsten Sokkel, som omhandler avtale for operatør, bore og forpleining.

IE krever blant annet at den kvinnedominerte arbeidsgruppen offshore, renholdsoperatører med fagbrev, skal ha samme lønn som for eksempel mekanikere og elektrikere, som har tilsvarende fagbrev. I tillegg krever IE at boredekksarbeidere med fagbrev skal løftes til samme lønnsgruppe.

– Det er overraskende at OLF går til dette skrittet denne gang, da striden handler om å få hevet lønnen til kvinner med fagbrev, sier Per Inge Grimsmo, avdelingsleder for Industri Energis forhandlingsavdeling i Stavanger.

Les også:
Bryter for å løfte lavtlønte kvinner i oljå
Catering tas ut ved streik
Får støtte i likelønnskampen

Reagerer på lockout-varsel
Avtalen omfatter om lag 6.700 arbeidstakere ved olje- og gassinstallasjoner på norsk sokkel. Lederne og SAFE varslet plassoppsigelse for samtlige av sine medlemmer på avtalene, mens IE varslet plassoppsigelse for medlemmer i Statoil, Sodexo Remote Site og Ess. OLF har på sin side varslet lockout.

– OLF har varslet plassoppsigelse for de resterende av IEs medlemmer på avtalen. Bakgrunnen for dette er å sikre likebehandling av de tre fagforeningenes medlemmer ved en eventuell streik, skriver OLF på sine nettsider. IE har klart budskap til arbeidsgiverorganisasjonen.

– Vi er særs lite fornøyd med at arbeidsgiveren varsler lockout. Det er å ta i bruk metoder fra 1930-tallet, sier Grimsmo til Stavanger Aftenblad.

Han innrømmer at klimaet mellom partene alt har hardnet til, og at faren for streik er overhengende. Fagforeningen Lederne tror OLFs varsel om lockout kan komplisere meklingen.

Støtter ikke likelønnssak
– Lønnsgjennomsittet i denne bransjen ligger på 81 prosent av industriarbeider generelt, påpeker IEs forhandlingsleder, Terje Valskår. Men IE mottar ikke støtte i likelønnskampen fra Lederne.

– Lederne er sterkt uenig i at en renholdsoperatør skal ha samme lønn som for eksempel en som sitter i kontrollrommet. Lederne mener at det her er stor forskjell på ansvar, myndighet og utdanning, noe også YS/SAFE understreker, skriver fagforeningen på sine nettsider.

Arbeidstakere ved følgende installasjoner risikerer å bli tatt ut i streik om ikke partene kommer til enighet: Gullfaks B, Draugen, Gullfaks C og flotellene COSL Rival, Regalia og Safe Scandinavia. Meklingsmann og sorenskriver Nils Dalseide har frist til å få partene til enighet fram til midnatt 16. juni.

Fokuserer på tillegg
SAFE har ambisjoner om å få gjennom krav om tillegg for skift- og nattarbeid.

– Vårt hovedfokus i meklingen vil naturligvis være å få på plass en økning i det generelle tillegget som er akseptabel for oss, men vi har også ambisjoner på andre områder, sier SAFE-leder Terje Nustad, på fagforeningens nettsider.

Fagforeningen Ledern valgte også å bryte forhandlingene fordi de mente de mottok uakseptable tilbud på skift- og konseransetillegg, generelt tillegg til fagarbeidere samt fleksibel pensjonsalder for helkontinuerlige skiftpersonell.

– Tilbudet fra OLF på det generelle tillegget til våre medlemmer hadde en ramme på ca. 1,5 prosent, noe som er langt under andre oppgjør i frontfagene, skriver Lederne.

Siste fra forsiden

Lagmannsretten kritiserer tingrettens klimadom – utsetter behandling 

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger