Safe bryter forhandlingene

Publisert 15. mai 2014

– De hadde urimelige krav som var umulige å innfri i en bransjeavtale, sier Jan Hodneland i Norsk olje og gass. – Viste ingen vilje til reelle forhandlinger, sier Roy Aleksandersen i Safe.,Forhandlingene på Oljeserviceavtalen startet tirsdag denne uken. For første gang skulle Safe være part i disse forhandlingene. I dag velger Safe å bryte forhandlingene.

– Det er svært beklagelig at Safe bryter forhandlingene på Oljeserviceavtalen. De hadde urimelige krav som var umulige å innfri i en bransjeavtale, sier Jan Hodneland, forhandlingsleder i Norsk olje og gass.

– Safe krever nå en bedre avtale enn resten av oljeserviceområdet. De hevder at bransjeavtalen ikke er gjeldende, og tar dermed omkamp på løsningen vi ble enige om i juni 2012, sier Hodneland.

Kan ikke få bedre vilkår
Safe ønsker at bestemmelser fra lokale Safe-avtaler gjøres gjeldende i bransjeavtalen.

– Vi kan ikke ha tariffavtaler for ett og samme område som har ulike bestemmelser. Vi snakker her om kolleger som jobber side om side, vi har ikke mulighet til å gi medlemmer i Safe andre lønns- og arbeidsvilkår enn det som er avtalt med Industri Energi.

– Viste ikke forhandlingsvilje
– NOG (Norsk olje og gass, journ. anm.) viste ingen vilje til reelle forhandlinger, sier tariffansvarlig Roy Aleksandersen i Safe.

Oppgjøret går nå til mekling.

– Jeg er skuffet over at arbeidsgiverne i tre dager demonstrerte total manglende vilje til å gå i reelle forhandlinger med oss, sier Aleksandersen som sammen med forhandlingsutvalget ikke trengte lang tid på å bestemme seg for å bryte forhandlingene.

– I to år, siden avslutningen av konflikten i Baker Hughes i 2012, har partene forsøkt å etablere en bransjeavtale på dette området uten å komme til enighet. I denne perioden har flere selskaper sågar unnlatt å gi lønnsreguleringer til våre medlemmer, sier Aleksandersen.

– NOGs forslag ville medført en betydelig svekkelse av våre medlemmers allerede opparbeidede rettigheter, og medført inntektsreduksjon på opptil 15.000 kroner per måned for enkelte ved å innføre et delvis bonusbasert lønnsystem, sier forhandlingsleder Levard Olsen-Hagen i Safe.

Norsk olje og gass vil heller ikke tilby SAFE en likelydende tariffavtale som de har med andre forbund, noe SAFE opplever som et angrep på den frie organisasjonsretten gjennom å gi særskilte fordeler til utvalgte forbund.

Også områdeleder Rolf Onarheim er provosert etter tre dager hos Norsk olje og gass.

– Her vil man altså ta fra oss rettigheter som vi har opparbeidet gjennom 30 år. Sånt kan vi selvsagt ikke akseptere. Derfor er faren for konflikt overhengende i dette oppgjøret, fastslår Onarheim.

Norsk olje og gass er bundet av Oljeserviceavtalen, som er inngått mellom Norsk olje og gass/NHO og Industri Energi/LO:

«Så lenge denne tariffavtale gjelder mellom organisasjonene, kan ingen av partene inngå nye overenskomster for andre bedrifter som utfører oppdrag innen avtalens virkeområde som inneholder bestemmelser om lønns- og arbeidsvilkår som avviker fra bestemmelsene i denne avtale.»

Bakgrunn
Våren 2012 forhandlet Safe og Norsk olje og gass om ny bransjeavtale for Oljeservice. Bakgrunnen var at Baker Hughes overtok i februar 2012 bedriften BJ Services.

Flertallet av de ansatte i Baker Hughes Norge var medlemmer i Industri Energi og omfattet av Oljeserviceavtalen. Deres nye kolleger, som tidligere jobbet i BJ var Safemedlemmer og hadde en lokal avtale, såkalt «husavtale» mellom Safe og bedriften. Etter overtakelsen ønsket bedriften at lønns- og arbeidsvilkårene til de ansatte skulle være like, uavhengig av hvilket fagforbund de ansatte er organisert i. Derfor valgte Baker Hughes å bruke retten i arbeidsmiljølovens bestemmelser om å reservere seg mot den lokale avtalen fra BJ Services.

Forhandlingene var krevende, og en lokal mekler ble utnevnt for å assistere partene. Likevel klarte man ikke å bli enige, og det brøt ut streik i Baker Hughes Norge. Streiken ble avsluttet da partene signerte en protokoll om ny bransjeavtale for oljeserviceomårdet. Denne avtalen var likelydende avtalen med Industri Energi.

Siste fra forsiden

Lagmannsretten kritiserer tingrettens klimadom – utsetter behandling 

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger