Publisert 4. februar 2000

Statoil skal ha håpet at en internasjonal boikott av et prosjekt i Venezuela ville tvinge fram bedre økonomiske betingelser. I stedet spolerte amerikanske Chevron planene ved å levere inn anbud.

Venezuelas president Hugo Chávez
ventet og fikk napp hos Chevron,
i stedet for Statoil.

Statoils sjef i Venezuela, Anders Hatteland, ble opprørt over at to internasjonale konsortier ledet av amerikanske Chevron og spanske Repsol, la inn bud på Carabobo-feltet i Venezuela i fjor, skriver Stavanger Aftenblad .

Hatteland skal ha hevdet at betingelsene for utbyggingen var for dårlige, og at en internasjonal boikott av konsesjonsrunden kunne tvinge president Hugo R. Chávez Frias til å bedre betingelsene. Men da budene kom inn, mislyktes Statoil med sin plan.

Wikileaks-lekkasje
Opplysningene kommer fra et referat fra et møte som Hatteland og Statoil-direktør Arnfinn Jenset hadde med representanter for den amerikanske ambassaden i Caracas 22. februar i fjor, ifølge dokumenter fra Wikileaks.

Carabobo-utbyggingen blir den største investeringen i Venezuela under den 12-årige regjeringstiden til Chávez. Flere titalls milliarder dollar skal investeres, og Chevron var altså villig til å satse så mye etter nasjonaliseringen av oljesektoren i landet i 2007.

17 år i Venezuela
Statoil, som har vært til stede i Venezuela i snart 17 år, stilte seg mer tvilene til investeringene blant annet på grunn av det høye skattenivået.

Samtidig skal det statlige oljeselskapet PDVSA eie 60 prosent i alle lisensene, og en av konsekvensene var at Statoil måtte redusere sin andel i et oppgraderingsprosjekt av et anlegg.

Også flere andre internasjonale oljeselskap ble rammet av nasjonaliseringen.

Siste fra forsiden

Lagmannsretten kritiserer tingrettens klimadom – utsetter behandling 

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger