Publisert 4. februar 2000

I dag åpnet Teknologisenter Mongstad (TCM) med statsminister Jens Stoltenberg og olje- og energiminister Ola Borten Moe til stede.

TCM er det største og mest fleksible anlegg av sitt slag for uttesting av CO2-fangst.

– Det finnes ingen løsning på klimautfordringene som ikke inkluderer fangst og lagring av CO2. Teknologiutvikling er en betingelse for å lykkes med dette. Teknologisenteret på Mongstad er her banebrytende. Erfaringene og den nye kunnskapen testingen på anlegget vil gi oss, kommer til å bringe oss nærmere målet, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

TCM er det eneste testsenteret som tester ut to forskjellige typer teknologier med anvendelse både for utslipp fra kullkraft- og gasskraftverk. Teknologiene som skal testes ut i første fase er basert på henholdsvis kjølt ammoniakk og aminer. TCM er bygget for å kunne fange inntil 100 000 tonn CO2 per år. Senteret er eid av Gassnova (75,12 %), Statoil (20 %), Shell (2,44 %) og sørafrikanske Sasol (2,44 %).

– Utprøving av teknologier ved TCM er ikke bare viktig for Norge. Målet er at arbeidet ved teknologisenteret skal være et vesentlig bidrag i utvikling av CCS-teknologier globalt. Dette krever et nært samarbeid med industrien, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

I 2006 inngikk den norske stat og Statoil en avtale om å bygge et senter for å teste og kvalifisere CO2-fangstteknologi på Mongstad. Investeringsbeslutning ble fattet av Stortinget i mai 2009. Teknologisenteret har invitert alle leverandører innen CO2-fangstteknologi til å melde interesse for å teste ut sine respektive teknologier på Mongstad. I første omgang skal Alstom (kjølt ammoniakk) og Aker Solutions (aminer) teste ut sine teknologier på anlegget.

Siste fra forsiden

Lagmannsretten kritiserer tingrettens klimadom – utsetter behandling 

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger