Publisert 19. mai 2008

Det er nødvendig å ta pause i arbeidet med de seismiske undersøkelsene utenfor Lofoten og Vesterålen., mener lederen i Stortingets energi- og miljøkomité, Gunnar Kvassheim (V).

NTB

Kvassheim sier til NTB at samarbeidsklimaet mellom myndighetene, oljeindustrien, fiskerne og miljøbevegelsen er i ferd med å bli ødelagt som følge av en feilslått prosess i denne saken.

– Det er uforståelig at regjeringen legger opp til å gjennomføre disse seismiske undersøkelsene på en måte som innebærer full strid med miljø- og fiskeriinteressene, sier Kvassheim.

Dårlig vær
Dårlig vær har foreløpig gjort det umulig å starte de seismiske undersøkelsene i havområdet utenfor Lofoten, opplyser mediekontakt Eldbjørg Vaage Melberg i Oljedirektoratet til NTB.

Forberedelsene til seismikkskytingen skulle ha startet søndag. Melberg opplyser at testingen av utstyret kom sent i gang på grunn av en bølgehøyde på 3,5 meter.

– Fra testingen starter til seismikkskytingen kan starte, tar det vanligvis 24 til 36 timer. Det er fortsatt høye bølger i området, og vi vet ikke når arbeidet kan komme i gang, sier Melberg.

Bellona
Bellona-skipet Kallinika gikk ved 12-tida mandag fra Ramberg i Lofoten med kurs for Eggakanten. Om bord er det ni personer, hvorav sju fra Bellona. De to andre er journalister.
Ifølge informasjonsansvarlig i Bellona, Tone Foss Aspevoll, som er om bord i Kallinika, er hensikten å observere hva seismikkskipet BOS Atlantic foretar seg.

– Vi skal følge med og har foreløpig ikke planlagt å gjøre mer enn det, sier Foss Aspevoll til NTB.

Etter den informasjonen hun har fått, kan seismikkskytingen komme i gang i løpet av mandag kveld. Kallinika vil trolig ikke være fremme ved seismikkskipet før tidligst ved 20-tiden.

Reaksjoner
Både Bellona og andre natur- og miljøvernorganisasjoner har reagert på at de seismiske undersøkelsene starter før gytingen er avsluttet og mens det i tillegg er tett med larver i havområdet.

Havforskningsinstituttet har bedt Oljedirektoratet starte undersøkelsene minst 50 kilometer fra kysten for å skåne gytefisken. Dette er etterkommet, men ifølge Oljedirektoratet var det uansett meningen å starte lengst ute i havet.

Det er også sterke reaksjoner fra lokale organisasjoner og fra fiskerne på den seismiske kartleggingen av Nordland VII og Troms II, som gjennomføres etter at Stortinget har fattet vedtak om det.

– Overkjørt
Sekretær i Ballstad og Skottnes fiskarlag, Børge Iversen, sier til Fiskeribladet Fiskaren at fiskerne i mer enn 40 år har vært nødt til å vike plass for oljeindustrien.

Han mener at fiskerne er fullstendig overkjørt og sviktet av Oljedirektoratet i denne saken, som til tross for lovnader om varsomhet og samarbeid i forbindelse med seismikkskytingen overkjører fiskerinæringen fullstendig.

– Vi vil i likhet med fiskerne i Vesterålen varsle kamp om vår videre eksistens på kysten og vil kreve varig vern av Nordland VII og Troms II, sier Iversen.

Siste fra forsiden

+

Repsol og ConocoPhillips tapte milliardtvist med staten

Kommentar
Helge Keilen
Redaktør, Offshore Media Group

Tankekorset

+

Floatel Endurance får enda en Aker BP-kontrakt

+

Disse fem funnene vil Equinor knytte til Castberg-skipet

+

Elektrifiseringen av Troll sprekker på tid og kost

Kommentar
Helge Keilen
Redaktør, Offshore Media Group

Tørrskodd med SV

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger