Publisert 4. februar 2000

Sultne bakterier kan være en løsning for økt oljeproduksjon fra dansk sokkel, mener Maersk Oil, som nå lanserer forskningsprosjektet BioRec i EOR-øyemed.

EOR-LøSNING? Maersk Oil og en rekke danske
forskningsinstitusjoner vil bruke bakterier for å forbedre
strømningsraten i brønner, og slik øke utvinningsgraden
med 5-15% (Ill: Shutterstock)

Maersk Oil tror bioteknologi kan være en effektiv og miljøvennlig måte å tvinge mer olje ut av stadig skrinnere, modne danske oljereservoarer, og forskningsprosjektet BioRec skal i løpet av en fireårsperiode finne ut nøyaktig hvor effektivt det kan være.

I snitt, på verdensbasis, ligger over halvparten av all olje igjen i reservoarene når felt stenges ned. Enhanced Oil Recovery-tiltak, eller EOR, kan bidra til forbedringer.

Bedre strømningsrate
BioRec-prosjektet tar sikte på å injisere bakterier i reservoarene. Disse bakteriene vil så vokse og endres, og gradvis endre strømningsraten til den gjenværende oljen. Ekstra enzymer skal tilsettes for å akselerere prosessen, og dersom Maersks beregninger stemmer, kan dette føre til at utvinnelsesgraden kan øke med mellom fem og femten prosent.

Det er like mye som ved CO2-baserte EOR-tiltak, men vil være langt billigere og mer miljøvennlig, mener den danske oljegiganten.

Et problem med bakterieinjeksjon er økt fare for rust i rørledninger, men dette skal igjen motvirkes via de nevnte enzymene. Når det gjelder faren for hydratdannelser (iskrystallisering) i de selvsamme rørene, ønsker forskerne involvert i prosjektet å tilsette animalske proteiner, produsert fra kaldtvannsfisk og skandinaviske biller, of rå forhindre dette. Også det er mer miljøvennlig, sett i forhold til de vanlige, kjemikaliebaserte løsningene.

BioRec er et samarbeidsprosjekt mellom Maersk Oil, det danske Højteknologifondet, biotechselskapet Novozymes, DONG E&P, Danmarks Tekniske Universitet, det danske Teknologiinstituttet og Roskilde Universitet.

Pengestøtten til prosjektet skal komme fra Maersk, DONG og Højteknologifondet, mens selve forskningen skal utføres av institusjonene.

Siste fra forsiden

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

Lagmannsretten kritiserer tingrettens klimadom – utsetter behandling 

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger