Publisert 13. juli 2006

Arbeidsinnvandringen til Norge fortsetter å øke. Veksten skyldes i hovedsak at personer fra de nye EU-landene kommer til Norge for å jobbe.

NTB

De siste tre årene har det vært en klar vekst i antall utlendinger med gyldig arbeidstillatelse i Norge. Det viser ferske tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI).
– Veksten gjelder særlig personer fra de nye EU-landene, sier fungerende direktør Ida Børresen i Utlendingsdirektoratet.

Men det har også vært en jevn økning i arbeidstillatelser gitt til borgere fra gamle EU-land og land utenfor EU.

Flest fra Polen
I løpet av første halvår i år ble det gitt snaut 32.200 arbeidstillatelser. Rundt 17.800 av disse var nye, de resterende var fornyelser. Den største gruppen som fikk tillatelser kom fra Polen, som fikk hele 53 prosent av alle tillatelsene.

Sammenlignet med samme periode i 2005 er det i 2006 blitt innvilget 9.000 flere arbeidstillatelser, en økning på 40 prosent. Nye tillatelser økte 32 prosent mens fornyelser økte med nesten 50 prosent.

– Antallet arbeidstillatelser varierer kraftig med en topp i sommermånedene. Nordiske borgere trenger ikke arbeidstillatelse og er derfor ikke inkludert i tallene, sier Børresen.

Faglærte
Hittil i 2006 har 662 personer fått innvilget arbeidstillatelser som faglært. Det er 190 flere enn på samme periode i fjor. En faglært er en person som er fagutdannet eller har spesielle kvalifikasjoner. Det er stort sett bare borgere av land utenfor EU-området som søker om denne typen tillatelser.

– Den største gruppen som fikk denne typen tillatelse kom fra India, sier Børresen. Antall indere som fikk arbeidstillatelse økte fra 24 i 2005 til 105 i 2006.
De fleste faglærte arbeiderne har utdannelse innenfor olje, bygg- og anlegg, helsesektoren eller IT.

Siste fra forsiden

Lagmannsretten kritiserer tingrettens klimadom – utsetter behandling 

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger