Refser hydrogenplaner: – Verken fornuftig eller forsvarlig

Foto: Kilian Munch/Norsk olje og gass
NTB
Publisert 8. januar 2023

Mens regjeringen jubler for hydrogenplaner, skriver forskningsminister Ola Borten Moe på Facebook at planene er «lysår unna å være forsvarlig eller fornuftig».

Oppdateringen fra Borten Moe ble lagt ut fredag ettermiddag, få timer etter at to statsråder og den tyske visestatsministeren besøkte Herøya Industripark for å kunngjøre Nel og Statkrafts storsatsing på elektrolysører og hydrogenproduksjon, skriver Teknisk Ukeblad (TU).

Tysklands visestatsminister Robert Habeck, olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) deltok på besøket på Herøya.

– Om Statkraft sammen med Nel lykkes med å etablere 2 gigawatt (GW) elektrolyse av hydrogen i Norge tilsvarer det en energimengde på cirka 17,5 TWh, eller om lag 12–13 prosent av all kraftproduksjon i Norge.

– Med 75 prosent energitap er det 14 TWh, eller 10 prosent av all norsk kraftproduksjon rett i dass. Det er etter mitt skjønn lysår unna å være forsvarlig eller fornuftig, skriver Ola Borten Moe (Sp) om Statkrafts hydrogenplaner.

Kommunikasjonsansvarlig i Statkraft, Geir Fuglset, sier til TU at målet om 2 GW elektrolysekapasitet ikke bare dreier seg om Norge, men også inkluderer planer de har i en rekke andre land i Europa, som Storbritannia, Sverige og Tyskland.

– Så tallet blir litt annerledes enn det Moe sier. Dette skal også skje i et scenario med langt mer fornybar produksjon enn i dag. Det vil utvikles parallelt, sier Fuglset.

Han sier videre at hydrogenet skal brukes til å erstatte fossile kilder i industriprosesser og transport som er vanskeligere å elektrifisere.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger