Krevende småfelt

Det går svært mange Linnormer på ett eneste Troll. Det går svært mange Linnormer på ett eneste Troll. (FOTO: Øyvind Gravås and Even Kleppa/Equinor)
Kommentar
Helge Keilen
Redaktør, Offshore Media Group
Publisert 15. september 2024

Nyheten om at Equinor omsider vil forsøke å bygge ut gassfeltet Linnorm i Norskehavet, gir en pekepinn for fremtiden for norsk olje og gass. Linnorm er et av de mest utfordrende feltene på sokkelen, men uvanlig høy temperatur, stort reservoartrykk, voksholdig kondensat, dårlige strømningsegenskaper og ligger 5000 meter under havflaten. Med 31 milliarder standard kubikkmeter gass er Linnorm et mindre felt i norsk gasshistorie, men med stadig færre gjenværende mulige funn på sokkelen er feltet nå blitt aktualisert.

Linnorm har en lang forhistorie. Tidligere på 2000-tallet så operatøren Norske Shell på muligheter for å dra nytte av oppsprekkingsteknologien som har gjort skifergass lønnsomt. Feltet ble modnet til investeringsbeslutning, uten at partnerne ble enige om en utbyggingsløsning. Equinor var da en av motstanderne. I fjor overtok Equinor operatørskapet, og vurderer nå en subsealøsning mot Kristin eller Åsgard B.

Equinor har store tekniske og andre utfordringer å løse for å få Linnorm kommersielt. Feltet ligger langt fra eksisterende infrastruktur, rundt 40 kilometer fra Kristin. Reservoaret har seks ulike soner som ligger oppå hverandre, med variabel kvalitet. Noen deler har gode egenskaper, mens andre er veldig tette. Temperaturen er 180 grader og reservoartrykket er 800 bar, og gassen har 7 prosent CO2. Den kan dermed ikke selges uten at blandes med gass fra andre felt som har mindre CO2.

Nå kaller Equinor Linnorm og et noe mindre gassfelt (Peon i Nordsjøen) for «spennende». Selskapet håper at utbygging av disse to feltene kan bidra med ny infrastruktur, og gjøre det mer attraktivt å lete etter tilleggsressurser i de aktuelle områdene.

Linnorm og Peon er små gassfunn, som har tatt tid å modne frem. At disse kommer nå, er nok et tegn på norsk sokkels modenhet. Vi har tatt det enkle, og det vanskelige står igjen, med dårligere kvalitet og tette reservoarer i små og krevende forekomster, dog neppe med alle Linnorms utfordringer.

Equinor skal ha honnør for at de tar for seg Linnorm. 800 bar er ikke for hvem som helst. En liten gassboble som kommer inn nederst i brønnen kan allerede være høyt opp i strengen før den gir seg til kjenne. Siden feltet er så spesielt må man ta høyde for usikkerhet både i utbygging og drift.

For å opprettholde produksjonen av olje og gass lengst mulig må konkurransekraften styrkes for små felt, enten de er lette eller vanskelige å utvinne. Både Equinor og Aker BP går nye veier for å øke raten for letesuksess, effektivitet og treffsikkerhet. Det er tvingende nødvendig. For med unntak av et mirakel som Johan Sverdrup, noe som virker stadig mindre sannsynlig, vil utbyggingen av mindre og tidvis i overkant gjenstridige Linnormer være faste innslag i fremtiden for norsk sokkel.

Helge Keilen startet Offshore Media Group AS i 1981, og var redaktør for offshore.no til 2013, da nettstedet ble solgt til Schibsted. Han har ledet nærmere 100 olje- og energikonferanser. Keilen er styreformann i Petro.no AS som eier Energi24.no.

Flere kommentarer Se alle

Siste fra forsiden

+

Equinor bekrefter riggjakt – skal ha «en eller flere rigger»

Aker Solutions tildelt V&M-kontrakt for Jotun, Balder og Ringhorne

+

Alt klart for letebrønnene Bounty Updip og Skarv-E i Norskehavet

Nye CCS-lisenser til Aker BP, Equinor og Harbour

+

Får grønt lys for prøveutvinning fra gassfunn på Statfjord

+

DNO og Okea bytter andeler i Mistral og Horatio

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger