Johan Sverdrup-kontrakt til ABB

Johan Sverdrup. (Illustrasjon: Statoil)
Publisert 16. mars 2015

Statoil har på vegne av Johan Sverdrup-partnerskapet tildelt ABB en kontrakt for landbasert kraftforsyning til fase 1 av Johan Sverdrup-feltet.

Kontrakten har en verdi på ca. NOK 1,1 milliarder, og omfatter leveranse av elektroutstyr til en omformerstasjon ved Kårstø på Haugsneset i Tysvær kommune og en omformerstasjon på stigerørsplattformen på Johan Sverdrup-feltsenteret.

Den totale kostnaden for strøm til fase 1 på Johan Sverdrup er estimert til ca. NOK 6 milliarder, etter dagens valutakurs.

ABB skal levere høyspennings likestrømsutstyr (HVDC = High Voltage Direct Current) som omformer landnettets vekselstrøm til likestrøm på omformerstasjonen på Haugsneset for deretter å bli overført i en 200 kilometer lang strømkabel til Johan Sverdrup-feltsenter.

Leveres i 2017

På stigerørsplattformen blir kraften omformet til vekselstrøm for å drifte feltsenteret. Utstyret skal leveres første halvår 2017.

Oljefeltet Johan Sverdrup skal drives med kraft fra land. I første fase av utbyggingen av feltet skal det etableres et system som skal levere kraft fra land til produksjonsstart sent i 2019.

Den første fasen i utbyggingen vil også legge til rette for å dekke kraftbehovet for en full utbygging av Johan Sverdrup samt øvrige felt på Utsirahøyden innen 2022.

Kontraktstildelingen forutsetter godkjenning av Plan for Utbygging og Drift for Johan Sverdrup feltet i Stortinget i 2015.

Partnerskapet består av Statoil, Lundin Norway, Petoro, Det norske oljeselskap og Maersk Oil. Partnerskapet har anbefalt Statoil som operatør for alle faser av feltet.

Siste fra forsiden

DNO kjøper fem felt i Norne-området

Enighet i sokkeloppgjøret – lønnsøkning på 44.000 kroner

+

Sender Linus til Hanøytangen for klassing

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger