OED: Fortsatt høy verdiskaping i petroleumssektoren

Olje- og energiminister Tord Lien. (Foto: OED/Scanpix)
Publisert 12. mai 2015

Investeringene i petroleumssektoren var i 2014 på ca. NOK 174 milliarder (faste 2015-kroner), eksklusive leting. Aktivitetsnivået på norsk sokkel er høyt, mener Olje- og energidepartementet.

I 2015 ventes investeringene å falle med om lag 15 prosent. Utviklingen er drevet av omfanget av prosjekter som til enhver tid er under utbygging. Totale letekostnader i 2015 er anslått til om lag 30 milliarder kroner og det ventes 40 letebrønner i 2015, ned fra 56 letebrønner i 2014.

OED: – Olje- og gassnæringen vil fortsatt være Norges største næring

Næringen vil i overskuelig fremtid være Norges største næring målt i verdiskaping, eksportverdier, investeringer og inntekter til staten, skriver Olje- og energidepartementet i en pressemelding.

Statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten er i Revidert nasjonalbudsjett 2015 anslått til nærmere NOK 223 milliarder i 2015. Av dette utgjør skatter og avgifter om lag 53 prosent. Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) bidrar med om lag 40 prosent og utbytte fra Statoil utgjør den resterende andelen.

– Oljeprisfallet og et høyt kostnadsnivå skaper store lønnsomhetsutfordringer i petroleumsnæringen. Næringen tar nå grep, og på tross av utfordringene skaper virksomheten fortsatt store verdier og tusenvis av arbeidsplasser, sier olje- og energiminister Tord Lien.

Vil ha høyt tempo i tildeling av nye områder

Anslaget innebærer en nedgang i statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten på om lag NOK 80 milliarder, sammenlignet med anslag i Nasjonalbudsjett 2015. Nedgangen må sees i sammenheng med at oljeprisen har svekket seg betydelig siden sommeren 2014. Olje- og gassprisen som er forutsatt i anslagene for 2015 er på henholdsvis NOK 480 per fat olje og NOK 2,02 per standard kubikkmeter gass.

– Ressursene på norsk sokkel vil gi verdiskaping i mange tiår fremover. Næringen må opprettholde et langsiktig perspektiv. Nye, lovende leteområder er avgjørende for en langsiktig, positiv utvikling for Norges største næring. Derfor er regjeringen opptatt av å holde et forutsigbart og høyt tempo i tildeling av nye områder. Dette er særlig viktig i dagens krevende situasjon i næringen, sier olje- og energiminister Tord Lien.

Totalproduksjonen av olje, NGL (naturgass i væskeform), kondensat og gass på norsk sokkel er ventet å være rundt 215,5 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter i 2015. Gass utgjør om lag halvparten av total produksjon. Produksjonen de nærmeste årene er ventet å være relativt stabil.

Estimatet for de samlede petroleumsressursene på norsk sokkel er anslått til å være om lag 14,1 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter, tilsvarende 89 milliarder fat. Av de totale utvinnbare ressursene var 45 prosent produsert ved inngangen til 2015.

Siste fra forsiden

Lagmannsretten kritiserer tingrettens klimadom – utsetter behandling 

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger