Leverandørindustrien i nord forventer omsetningsfall på NOK 755 millioner

Aasta Hansteen (illustrasjon), Gina Krog og Mariner (UK-sektor) som for tiden er under bygging, er også en del av tildelingen. (Illustrasjon: Statoil)
Publisert 5. september 2015

Leverandørindustrien i nord meldte nylig om omsetningsrekord, men i 2015 og utover forventes det et betydelig fall i leveransene.

Det kommer frem i årets Levert-undersøkelse. Den nordnorske leverandørindustrien venter leveranser for NOK 4,89 milliarder i 2015. Slår forventningene til vil det bety et fall på NOK 755 millioner, eller 13,4 prosent sammenlignet med leveransene i 2014.

– Totalt sett må vi nok regne med at 2015, og deler av 2016, blir en tøff periode når det gjelder omsetninger i nord, sier administrerende direktør i Kunnskapsparken Nord, Trond Slettbakk, til Petro.no.

Hele 40,4 prosent av leverandørbedriftene forventer fall i leveransene i 2015 sammenlignet med 2014. 26,1 prosent venter uendret nivå på sine leveranser, mens 33,5 prosent venter vekst. Det er i stor grad de største leverandørbedriftene som rapporterer om svakere utsikter.

Les også: Omsetningsrekord for leverandørindustrien i nord

Størst fall for leverandørindustrien i Hammerfest, Mo i Rana, Tromsø og Bodø

Det største fallet målt i kroner er ventet i Hammerfest, Mo i Rana, Tromsø og Bodø. Samlet venter disse fire regionene et fall på NOK 642 millioner, men rapporten poengterer at veksten i disse regionene fra 2013 til 2014 var på hele NOK 1 milliarder. Kun Narvik, Mosjøen og Lofoten venter vekst i sine leveranser; en samlet vekst på NOK 53 millioner. Det betyr at samtlige regioner i Troms og Finnmark venter uendret eller lavere leveranser sammenlignet med 2014.

Leverandørindustrien i Nordland forventer et fall i omsetningen på NOK 251 millioner (8,9 prosent) inneværende år. I Troms er det i stor grad engineeringmiljøene som trekker ned forventningene. Totalt er det ventet et fall i leveransene på NOK 162 millioner. I Finnmark er det ventet at leveransene vil falle med NOK 342 millioner, eller 17,5 prosent.

På en annen side forventer de minste leverandørene i Nordland å øke sine leveranser med nærmere NOK 100 millioner for 2015, og det er spesielt leverandørbedriftene på Helgeland som er optimistiske. Dette kom fram gjennom intervjuer, hvor flere leverandørbedrifter så på oljenedturen som en mulighet til å få fotfeste som leverandør. Når oljeselskapene og hovedkontraktører trenger å kutte kostnader, kan de være mer villige til å se på nye løsninger, hevdet leverandørene.

Les også: – Oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen er ukomplisert

26,1 prosent forventer bemanningsreduksjon og permitteringer

Leverandørene ble spurt om de i løpet av 2015 ville gjennomføre tiltak som følge av lav oljepris og innstramminger i oljesektoren. 50,4 prosent svarte at de ikke hadde planer om å gjennomføre noen tiltak. Blant de som faktisk hadde gjennomført, eller planla å gjennomføre tiltak, var effektivisering oftest nevnt (26,9 prosent), etterfulgt av bemanningsreduksjon/ permitteringer (26,1 prosent). 20,2 prosent så på muligheten om å dreie fokuset mot andre sektorer/markeder.

På spørsmål om hvilke utfordringer bedriftene opplever for å få ny eller økt aktivitet mot petroleumssektoren, forteller 30,4 prosent om lite tilgang på arbeid og problemer som følge av at prosjekter utsettes. For å få bukt med problemet mener samtlige fylker er at man må øke aktivitet utenfor kysten, både i form av åpning av nye områder for leting, samt igangsettelse og drift på nye felt.

– Mot slutten av 2016, og inn mot 2017, vil vi få økt aktivitet i Helgeland igjen, når Aasta Hansteen går mot iverksettelse. Vi er spent på hvem vinnerne blir i kontraktspillet og hvordan det vil påvirke leveransene i nord, sier Slettbakk.

Les også: – Minst NOK 177 milliarder skal investeres i Nord

For mer informasjon om oljeaktivitet i nordområdene, sjekk ut Leverandørindustriens Nordområdekonferanse 2015 i Narvik (17.) 18.-19. november.

Siste fra forsiden

+

Repsol og ConocoPhillips tapte milliardtvist med staten

Kommentar
Helge Keilen
Redaktør, Offshore Media Group

Tankekorset

+

Floatel Endurance får enda en Aker BP-kontrakt

+

Disse fem funnene vil Equinor knytte til Castberg-skipet

+

Elektrifiseringen av Troll sprekker på tid og kost

Kommentar
Helge Keilen
Redaktør, Offshore Media Group

Tørrskodd med SV

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger