Arbeidskompetanse fra finsk industri hentes til Nord-Norge

Forretningsutviklingsselskapet Storvik & Co mener Nord-Norge vil komme i operatørenes søkelys med unik kompetanse og teknologi fra Finland.
– Vi henter arbeidskompetanse fra finsk industri fordi det vil øke operatørinteressen for Nord-Norge. Operatører får øynene opp for tjenester de ikke vil finne andre steder. Vi har derfor etablert selskap i Finland, men også Russland. Vi har med oss tre high-tech selskaper på OTD i år, som alle er fra Finland; Testlab, Roadscanners og SeaHow, sier Storvik & Co-partner, Kåre Storvik, til Petro.no under årets utgave av Offshore Technology Days (OTD).
Les også: Satser mot Finland
Storvik: – Ingen kan sidestilles med SeaHow
Storvik & Co er et forretningsutviklingsselskap etablert i 1993 som i dag har et team bestående av norske, russiske og finske konsulenter med erfaring med å gjennomføre internasjonale prosjekter i Nordvest-Russland, Finland og Norge. Selskapets hovedfokus er å redusere den operasjonelle risikoen og sikre effektiv bruk av ressurser når man etablerer seg i et nytt marked i Norge, Finland eller Russland.
Et av de selskapene som har Storvik & Co i ryggen er finske SeaHow som driver med systemer for undervannsundersøkelser rundt kaier. Teknologien gir havn- og båteiere muligheten til å se objekter på sjøbunnen som kan påføre skader.
– Har SeaHow unik kompetanse som ikke finnes i Norge eller andre steder?
– Det finnes andre alternativer, men finske SeaHow er en organisasjon med 200 mennesker som har erfaring fra det finske kystverket. De har gjennom flere år opparbeidet seg en spesiell kunnskap om undervannsundersøkelser, og vi tror ikke at noen andre kan sidestilles med det de presterer, sier Storvik.
Les også: Finland utfordrer trepartssamarbeidet
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kan unngå skader for millioner av kroner og erstatningskonflikter
– Vi har brukt multistråle-ekkolodd helt siden første gangen det ble tatt i bruk for 20 år siden, sier salgsdirektør i SeaHow, Kari Pohjola, til Petro.no og legger til:
– Ekkoloddene har siden den gang blitt mer avanserte, og i Finland har vi brukt disse presisjonsekkoloddene i over fire år.
SeaHow tilbyr også hydrografiske tjenester, og har spesiell kompetanse på grunt vann og opererer offshore og inshore. Selskapet består av fagfolk innen hydrografisk kartlegging, marin geologi, maskinering og databehandling som leverer skreddersydde undersøkelser, analyse og planløsninger.
– I Finland har havneiere et ansvar for skader som påføres fartøyer i havneområdet, men likevel ser vi at millionskader resulterer i konflikter om hvem som skal betale for skadene. Med vårt system unngår man dette, sier Pohjola.
Undersøkelsene utføres med multistråleteknologi, ROV og laserscanning, og sesultatene fra undersøkelsene blir analysert og raffinert med avanserte modelleringsverktøy.
SeaHows kunder er alt fra kanal- og havneeiere til maritime- og miljømyndigheter. Selskapet har per dags dato 13 oppdrag i Norge.
For mer informasjon om muligheter i nord, sjekk ut Leverandørindustriens Nordområdekonferanse 2015 i Narvik (17.) 18.-19. november.
