Kraftig fall i oljeinvesteringene globalt

Det internasjonale energibyrået (IEA) roper varsku etter at investeringene i oljesektoren har falt med mer enn $ 300 milliarder siste to år.
Publisert 13. juli 2016

World Energy Outlook 2015, som undersøkte den potensielle effekten av en lengre periode med lavere oljepriser i energimarkedene, har kommet med en oppdatert analyse fra Det internasjonale energibyrået (IEA) som bekrefter at den lave oljeprisen har hatt en negativ innvirkning på investeringer i oljesektoren, dårligere energieffektivitet og ført til at en økt andel av oljeproduksjon kommer fra Midt-Østen.

Kraftig fall i investeringene i oljesektoren
De siste data fra IEA viser at investeringene i oljesektoren falt i 2015, og så igjen i 2016; det første påfølgende fall to år etter hverandre på over tre tiår.

Næringen har kuttet mer enn $ 300 milliarder i utgifter og investeringer siste to år, eller 42 prosent av totalen. En enestående nedgang, tross betydelige reduksjoner i kostnader.
Nord-Amerika utgjorde om lag halvparten av kuttet. Hvis prisene holder seg på dagens nivå, synes det lite sannsynlig at 2017 vil gi et betydelig oppsving.

Midt-Østen dominerer
De nyeste dataene viser også til at oljeforsyningen fra Midt-Østen har nådd historisk høye nivåer, med over 31 millioner fat per dag. Regionen står nå for 35 prosent av verdens oljeforsyninger, det høyeste nivået siden 1975. Økningen i produksjon fra Saudi-Arabia, Irak og Iran, understreker at lavkostprodusenter i Midtøsten fortsatt er meget sentrale i oljemarkedene. Produksjonen fra Midtøsten ventes å stå for det meste av verdens etterspørselsvekst i år.

Produksjonen fra Midt-Østen øker
(Illustrasjon: IEA)

Lav oljepris – større biler
Samtidig fører de lave olje- og bensinprisene til at energieffektiviseringstrender i enkelte land har fått et skudd for baugen.
Forbrukerne har i større grad gått bort fra energieffektive kjøretøy og maskiner, som de favoriserte da oljeprisen var høyere. I USA har salget av SUV vokst med en hastighet omtrent 2,5 ganger raskere enn salget av lette nyttekjøretøy mellom 2014 og 2015.

 

Nyhetsbrev fra Petro.no

Siste fra forsiden

Lagmannsretten kritiserer tingrettens klimadom – utsetter behandling 

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger