Samordning er nøkkelen til barentsgassen

Publisert 10. juni 2014

Dette var hovedkonklusjonen da Gasscos CFO & Executive Vice President, Thor Otto Lohne i dag presenterte funnene fra selskapets utredning av framtidig gassinfrastruktur i Barentshavet.

Basert på eksisterende funn og ressurser, samt forventede (50 prosent funnsannsynlighet) funn de i perioden 2014-2017, er det klart at ingen enkeltstående lisens vil kunne bære kostnadene ved å bygge ut ny gassinfrastruktur i Barentshavet. Det tidligste en slik utbygging kan være online er i 2022, hvilket fordrer at en prosjektmodning (mulighetsstudie) starter høsten 2015. Dermed er samordning, som oljedirektør Bente Nyland gjentatte ganger har sagt, nøkkelen. Denne samordningen skal Gassco ta på seg.

– Å gjennomføre en slik samordning er det vi som må gjennomføre; det er jobben vår, slår Lohne fast overfor Petro.no/Petronord.no. Lohne har ledet utredningen, som har involvert alle selskaper med interesser i Barentshavet, samt myndigheter og organisasjoner – inkludert Sintef, Norsk Ole og Gass, samt Statnett.

– Dette arbeidet skal vi nå i gang med, og er den viktigste jobben vi kan gjøre fram mot høsten 2015, sier Lohne.

– Kan en løsning hvor norske myndigheter er med som investor for å sikre at infrastrukturen kommer på plass være en aktuell løsning?

– Det er en av de tingene et slikt arbeid skal se på.

– Men du utelukker det ikke?

– Dette kan være en mulig modell, så jeg vil på dette stadiet ikke utelukke noen ting, sier Lohne.

Opptil 440 GSm3 i nye funn

De eksisterende funnene i Barentshavet er for få og for små til å kunne forsvare prislappen på en infrastrukturutbygging. For dem gjelder kun en plass i LNG-toget på Melkøya ved Hammerfest, når de engang får plass der. Skal Barentshavet kunne bidra til norsk produksjon før det, kreves ny infrastruktur. Både rør og LNG er alternativer, men det endelige svaret på dette kommer i det videre arbeidet. Altså trengs nye funn.

Basert på tall og estimater fra alle de selskapene som skal bore letebrønner i Barentshavet, har Gassco og deres samarbeidspartnere regnet ut at mellom 60 og 440 GSm3 vil kunne legges til ressursbasen for regionen, avhengig av hvor flinke operatørene har vært i letearbeidet.

– Tror du de nye funnene vil komme?

– Basert på det som er meldt inn til oss, er sannsynlig at de kommer – 50 prosent sannsynlig, sier Lohne til Petro.no/Petronord.no, og henviser til Gasscos utredning.

Siste fra forsiden

Lagmannsretten kritiserer tingrettens klimadom – utsetter behandling 

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger