Publisert 4. februar 2000

MOSKVA: Det tyske gasselskapet VNG får fremdeles gass fra Russland selv om Gazprom har meldt stopp av gass til Hviterussland.

– Vi får fremdeles de volumene vi skal, gassen kommer inn over grensen, forteller Michael Ludwig i VNG til Petro.no.

Gazprom med Alexey Miller i spissen meldte mandag om full stopp i leveransene til Hviterussland på grunn av manglende gjeldsnedbetaling. Landet fikk frist til forrige fredag med å betale ned gjelden som ifølge Gazprom skal være på omkring 200 millioner dollar.

I skrivende stund skal Hviterussland ha betalt gjelden for mai måned, men ennå gjenstår betaling for januar, februar, mars og april.

Over en tredjedel fra bjørnen i øst
VNG får 35 prosent av gassen sin fra Russland, og selv om det nå planlegges nye gassrørledninger til Europa fra Russland og andre steder, er gassen som kommer gjennom Hviterussland og Polen av stor betydning. Ludwig som er styremedlem i VNG med hovedansvar for gassanskaffelser henger likevel ikke med hodet.

– Om det stopper opp vet vi ikke, men i noen tilfeller vil det da bli aktuelt å gå til andre aktører for å kjøpe gass, for eksempel til Statoil eller Total Norge. Men det vil vi jo helst unngå, forteller Ludwig.

VNG importerer 22 prosent av gassen de distribuerer fra Norge, og Russland og Norge er selskapets to største hovedaktører.

– Vi har vært partnere med Gazprom siden 1973, og det har aldri vært problemer. Vi får den gassen vi skal. Selv med stoppen som var i Ukraina sist, påpeker Ludwig.

VNG-styremedlemmet understreker også at VNG og andre er i ferd med å møte en litt annen virkelighet med den stadige utviklingen når det gjelder nye rørledninger til Europa. Både NordStream, South Stream og Nabucco vil bli øke mulighetene for å få tak i gass fra ulike kilder og gjennom ulike land. Med et mer Moskvavennlig lederskap i Ukraina vil også sannsynligheten for en stopp gjennom landet være mindre enn tidligere.

Siste fra forsiden

Lagmannsretten kritiserer tingrettens klimadom – utsetter behandling 

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger