Publisert 20. april 2007

It-gründer Une Amundsen vil sammen med Hydro på Karmøy bygge Norges første private søppelforbrenningsanlegg for produksjon av energi til tungindustri.

Anlegget skal kunne ta imot 320.000 tonn restavafall i året, og gi 40 arbeidsplasser fra 2009/2010, skriver Dagens Næringsliv.

Ut av søpla skal det produseres 830 gigawatt prosessdamp per time, som skal forsyne kommende industrietableringer på øya med strøm. Prislappen på anlegget er 1,5 milliarder kroner, og konsesjonssøknaden ble overlevert Karmøy kommune i går.

– En av de største utfordringene i Norge og i verden forøvrig er at det koster mye med energi til tungindustri. Vi vil kunne bli en leverandør av energi, hvor vi er uavhengig av konjunkturer, oljepris eller vær og vind, sier Amundsen til avisa.

Une Amundsen står bak programvareselskapet SuperOffice, og har slått seg sammen med Asbjørn Bratterud, som har lang erfaring fra avfalls- og gjenvinningsbransjen. De har etablert selskapet «A clean world», og håper blant annet på støtte fra det statlige selskapet Enova.

Amundsen tror prosjektet har gode muligheter til å bli realisert. Norge mangler kapasitet til å bli kvitt alt avfallet som produseres, og store mengder blir i dag fraktet i lastebil til Sverige for å brennes der. Fra 2009 vil det dessuten bli forbudt for kommunene å deponere søppel, fordi den avgir store mengder av klimagassen metan.

Hydro disponerer 2500 mål på Karmøy, hvorav bare 800 er utnyttet i dag. Selskapet håper å trekke til seg flere til den planlagte industriparken på øya, hvor blant annet Haugaland Kraft har planlagt å bygge et kullkraftverk.

Amundsen tror vanndampen fra forbrenningsanlegget kan brukes til å rense CO2 fra kullkraftverket.

Siste fra forsiden

Lagmannsretten kritiserer tingrettens klimadom – utsetter behandling 

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger