Publisert 4. februar 2000

Universitetet i Stavanger (UiS) har utviklet et studium i offshore vindkraft, initiert av leverandørindustrien. Nå håper de på flere oppdrag.

Studiet går over tre semestre, og går på kveldstid med en undervisningsdag i uken. Tanken er at det skal være tilpasset folk som er i jobb, og som allerede har realfagutdannelse på ingeniør- eller bachelornivå.

På sikt håper UiS at det vil bli en master i vindkraft.

Det vil koste rundt en million kroner å gjennomføre undervisningen, og minst ti påmeldte trengs for å starte kurset, skriver Stavanger Aftenblad.

Dermed må industrien selv betale for å lære opp sine ansatte innen offshore vindkraft. Noen offentlige etater har vist interesse, som Noregs vassdrags- og energidirektorat og Petroleumstilsynet.

Det er leverandørene selv som så behovet for å tilpasse sin eksisterende kompetanse til nye markeder, som offshore vind.

– Selv om det ikke blir bygget ut så mye vindkraft i Norge, er det et globalt marked som leverandørindustrien i Rogaland kan selge løsninger og kompetanse til, sier professor Ove Tobias Gudmestad til Aftenbladet.

Studiet vil fokusere på offshore kompetanse tilpasset havvind, som installering av vindturbiner til havs, og veldikehold av havturbiner til havs.

– Vi håper et slikt studium skal kunne utløse nye og bedre tekniske løsninger innen vindkraft. Løsninger som kanskje ikke forskerne har tenkt på, men som praktikerne ser, sier Gudmestad.

Siste fra forsiden

Lagmannsretten kritiserer tingrettens klimadom – utsetter behandling 

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger