Publisert 16. november 2007

Britiske ubåtkapteiner kan i teorien innlede et atomangrep uten først å innhente krypterte koder fra landets statsminister.

NTB

Sikkerhetstiltakene rundt de britiske atomvåpnene er dermed mye slappere enn tilfellet er i USA, Russland og Frankrike, der regjeringsoverhodet må utlevere såkalt PAL-koder før våpnene lar seg avfyre, melder HYPERLINK «http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/newsnight/7097101.stm» BBC.

Den britiske forsvarsledelsen avviser kritikken og fastholder at sikkerhetstiltakene og den politiske kontrollen med landets atomarsenal er tilstrekkelig.
– Vi er trygge på at robuste anordninger er på plass for å sikre politisk kontroll over Storbritannias strategiske avskrekkelsesvåpen, og disse kontrollmekanismene er testet og revidert, sier en talsmann for forsvarsdepartementet i London.

Talsmannen vil ikke kommentere innholdet i BBCs kritikk, der det blant annet kommer fram at det britiske flyvåpenets atombomber helt til slutten av 1990-tallet kunne aktiviseres ved hjelp av en sykkellåsnøkkel.

– Vi diskuterer ikke detaljene i anordningene, sier talsmannen.

Departementet bekrefter overfor BBC at atomstridshodene på landets Trident-raketter ikke er beskyttet av såkalte Permissive Action Link (PAL) koder, slik tilfellet er hos andre atommakter, men mener andre tiltak veier opp for dette.

– Å avfyre en Trident-rakett fra en ubåt er en komplisert handling. Før avfyringen må kommando- og kontrollstrukturen om bord i ubåten overbevises om at statsministeren har gitt de nødvendige instruksjoner, heter det i en skriftlig redegjørelse fra departementet.

Forsvarsminister Des Browne orienterte torsdag Parlamentet om at britene har redusert antallet atomstridshoder med 20 prosent til under 160.

Siste fra forsiden

Lagmannsretten kritiserer tingrettens klimadom – utsetter behandling 

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger