Publisert 4. februar 2000

StatoilHydro har levert planen for CO2-fangst på Mongstad til Olje- og energidepartementet og Miljøverndepartementet. Første skritt på veien mot et fullskala anlegg er i gang.

MONGSTAD BLIR REALITET: I følge StatoilHydros
masterplan. (foto:STATOILHYDRO)

Da StatoilHydro knyttet seg til etableringen av Energiverk Mongstad ble det inngått en avtale mellom StatoilHydro og Staten om samarbeid om håndtering av CO2 på Mongstad. Selskapet forpliktet seg også til å utvikle en overordnet plan, kalt Masterplanen.

– Masterplanen adresserer de viktigste utfordringene og oppsummerer viktige forhold knyttet til teknisk gjennomførbarhet av CO2-fangst på Mongstad. Den er et første skritt på veien mot fullskala CO2-fangst på Mongstad. Prosjektet er fortsatt i en tidlig fase og mye arbeid gjenstår, sier Einar Strømsvåg, direktør for Foredling i StatoilHydro, i en melding.

Planen skal gi et grunnlag for den videre prosessen fram mot fullskala CO2-fangst fra kraftvarmeverket og andre kilder ved raffineriet. Den oppsummerer sentrale utfordringer og behovet for studier og verifisering av tekniske løsninger, ifølge StatoilHydro.

StatoilHydro rapporterer at planen bekrefter at CO2-fangst er mulig og beskriver to hovedalternativer for hvordan anlegget kan etableres på Mongstad:

  • Alternativ 1 innebærer raskest mulig CO2-fangst fra kraftvarmeverket basert på dagens tilgjengelige aminteknologi, normal industripraksis for sikker og rasjonell gjennomføring av prosjektet og akseptabel helse- og miljørisiko. CO2-fangst fra krakkeranlegget følger basert på stegvis teknologiutvikling.

  • Alternativ 2 gir samtidig utvikling av CO2-fangst fra både kraftvarmeverket og krakkeranlegget, basert på en stegvis teknologiutvikling.

Siste fra forsiden

Lagmannsretten kritiserer tingrettens klimadom – utsetter behandling 

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger