Certex rigger seg for havvindmarkedet med smarte løsninger

Publisert 8. januar 2024

Certex Norge satser og er klare for de store mulighetene som kommer innen offshore-vind. Nå venter de bare på at prosjektene skal komme i gang.

– Vi har rigget oss og er klare til å levere fra dag én. Certex har allerede leveranser på vind-prosjekter flere steder i verden med lokal tilstedeværelse i Australia, Asia, USA og Europa. Fremover ønsker vi å være en ledende aktør for denne typen leveranser også i Norge. Vi er i forkant og venter egentlig bare på at prosjektene skal komme i gang, sier Remi Åsnes, managing director i Certex Norge.

Miljøvennlig innovasjon: CTX Blade Gripper i aksjon. En av flere innovative løsninger laget av Certex.

Rigget for et økende marked

Certex begynte som et lite selskap i Stavanger på midten av 1960-tallet, men mye har skjedd siden den gang. I dag er de Norges ledende aktør innen alt som har med kran og løft å gjøre i Norge – fra Hammerfest i Nord til Kristiansand i Sør. Og på lik linje som de i en årrekke har levert produkter og tjenester av høy kvalitet til olje-, gass- og energibransjen, er de nå klare til å gjøre akkurat det samme for det voksende markedet innen fornybar energi og vindkraft. Her vil det komme store muligheter, tror Åsnes.

– Certex er klare til å bidra inn mot alle former for fornybar energi, men det er innen vindkraft – i hovedsak offshore – vi tror potensialet er størst. Mange av kundene vi jobber med på offshore-prosjekter i dag, har også signalisert at de vil dreie virksomheten sin inn mot havvind.

Klare for prosjekter: Certex har både utstyret og kompetansen til å ta en posisjon innen fornybar energi og vindkraft.

Oppdrag over hele verden

Åsnes tror det er et spørsmål om «når», ikke «om», de store vindkraft-prosjektene kommer i gang. Certex er aktivt ute og snakker med potensielle kunder på messer og konferanser, men etableringen av Certex Renewables trekkes fram som det definitivt viktigste grepet de har gjort. Dette selskapet har utviklet seg til å bli en global aktør som støtter seg på de lokale Certex selskapene ved behov. Takket være konserngruppen «Lifting Solutions Group», kan de skilte med tilgang til produksjonsanlegg på mer enn 100 lokasjoner i Europa, USA, Australia og Kina. Certex mener med andre ord alvor når de nå ønsker å sikte seg inn mot vind og fornybar energi.

– Med den erfaringen vi har opparbeidet oss her, kan vi være en komplett leverandør fra A til Å. Alt fra produksjon, transport og installasjon til service, vedlikehold og personell. Vi har kompetansen og utstyret til å levere fra dag én, sier Åsnes.

Utviklet smart løsning

Det er ingen tvil om at det er et økt fokus på bærekraft i bransjen for tiden, og Certex er intet unntak. Én ting er å se på fornybare energikilder, men selskapet ser også klare miljø-gevinster innen gjenbruk av utstyr. For selv om bransjen sikter seg inn mot vindkraft med «fornybarhatten» på, har de alle ulike specs på blant annet turbinene, bare for å nevne noe.

– Bladene på ulike turbin-modeller er sjelden helt like. Da må det designes egne løfteverktøy for hver type blad som skal løftes, byttes eller repareres. Og når service er nødvendig på ulike turbin- og blad-typer, må det ofte benyttes ulike løfteverktøy for hver modell.

Men på engineerings-avdelingen til Certex i Danmark, sitter det noen smarte hoder. For å ta tak i dette problemet, utviklet de noe som heter CTX Blade Gripper. Det er et universelt verktøy som kan tilpasses majoriteten av de ulike anleggsflatene som benyttes på turbinladene i dag. På den måten slipper man å produsere utstyr som bare passer til en modell eller ett merke, samtidig som det kan flyttes rundt på ulike lokasjoner og tilpasses behovet der. Dette er noe som næringen har etterlyst, men som tidligere har vært vanskelig å få til på en kostnadseffektiv måte i ett og samme verktøy.

– Det er en mye mer miljøvennlig løsning sammenlignet med å lage nytt utstyr til hver eneste installasjon og prosjekt. På dette området er Certex helt i front. Eierne våre er veldig opptatt av bærekraft. De vil drive forretning på en god måte med minst mulig ringvirkninger i samfunnet og på miljøsiden.

Bærekraftig innovasjon

Men det er ikke bare innovative verktøy som klekkes fram av de dyktige ressursene Certex sitter på. De står også bak produktserien «Aspire rangeTM», der bruken av resirkulert materiale fører til mindre innvirkning på både klima og miljø uten at det går på bekostning av kvalitet eller sikkerhet. Fellesnevneren for selskapets fokus på utvikling av verktøy og produkter, er et oppriktig ønske om å utvikle en løfteindustri som jobber på en mer bærekraftig måte.

– Certex er en ledende aktør innen denne utviklingen. Vi ser alltid etter nye områder å utvikle oss på.

– Ideologien vår er å være en aktør som leverer sikre og effektive løsninger samtidig som vi løser kunden sitt problem på best mulig måte. Nå er vi klare for å gjøre det samme innen fornybar energi og vindkraft, avslutter Åsnes.

FAKTA

  • Certex Norge er en ledende leverandør av ståltau og løfteutstyr i Norge, samt en kvalitetsleverandør av fortøyning og skipsutstyr
  • Selskapet er en del av det svenske konsernet «Axel Johnson International»
  • Med avdelinger i Bergen, Stavanger, Kristiansand, Oslo, Trondheim, Kristiansund, Harstad, Hammerfest og Florø, har Certex Norge et landsdekkende servicetilbud som omfatter sakkyndig kontroll og reparasjoner innenfor kran og løfteteknikk, teknisk service, NDT og maritim service
  • «Lifting KnowHow» er kjernen av det selskapet leverer. Certex Norge skal være helt i front når det gjelder kompetanse, sikkerhet og forsvarlig bruk av løfteutstyr
  • Certex Norge jobber aktivt mot olje-, gass- og energibransjen, samt landbasert industri og maritim næring. Nå ønsker de å ta en posisjon innen fornybar energi og vindkraft

Siste fra forsiden

+

Johan Sverdrup fase 3 har passert DG1

+

Noble Invincible plugger åtte brønner på Hod A

+

Utsetter produksjonsstart til 2025

+

Wellesley fant mer olje og gass i Troll/Fram-området

Arbeider fikk beina i klem på boredekk – hendelsen granskes

+

Har alternativ teknologi: – Positivt hvis man lukker døren for strøm fra land

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger