Slik laget NorSea unikt letekart med rådata fra Petro Database

Anders Underbakke og Kristian Stapnes
Publisert 10. februar 2020

Med sine ni baser langs hele kysten, har det stor verdi for NorSea å vite hvor riggene på norsk sokkel er og hvor de skal.

– Planlegging er nøkkelen til god logistikk. Så enkelt er det, sier Kristian Stapnes, VP digitalisering og forbedring i NorSea.

Et nytt verktøy selskapet bruker er et egenutviklet kart over pågående og planlagte letebrønner. Nøkkelinformasjonen er nåværende og fremtidige lokasjoner for riggene som skal bore brønnene.

– Når vi vet hvilke rigger som skal hvor og når, så legger det grunnlag for god logistikk og samarbeid mellom forskjellige aktører. Videre legger dette til rette for økt effektivitet og grønnere operasjoner, sier Stapnes.

Petro Database kan du teste her!

Letekartet NorSea har laget med data fra Petro Database og Oljedirektoratet.

Kjøper rådata

Rådataene som er brukt for å lage kartet kommer hovedsakelig fra Petro Database. Supplert av geografisk informasjon fra Oljedirektoratet.

NorSea er den første kunden som har kjøpt et såkalt API-abonnement på informasjonen i databasen. Det betyr at de kjøper rådataene og deretter bruker disse til å bygge egne digitale løsninger, i stedet for et tradisjonelt abonnement med brukerregistrering og pålogging.

Og letekartet er bare ett av verktøyene der data fra Petro Database er tatt inn.

– Fordelen ved et API-abonnement er at vi kan skreddersy løsningen til vårt eget behov. Vi henter fortløpende rådata fra 25 kilder og bygger våre egne verktøy. Petro Database har unik info om kommende aktivitet på norsk sokkel, og derfor er dette en viktig kilde for oss, sier Anders Underbakke, som er Business Intelligence Manager i NorSea.

– Det ser lovende ut

Google Analytics, Yr, Oljedirektoratet, BarentsWatch, Eye-share og Facebook er noen av de andre kildene som mater data inn i systemet til NorSea, så det er en celeber liste Petro Database og Energi24 er kommet inn på. 

– Når vi skal bygge nye digitale verktøy, er tilliten til rådataene alfa og omega. Hypotesen og erfaringen så langt er at Petro Database fanger opp nye planer og endringer raskt ved å benytte journalistiske metoder i innsamlingen av data. Der ligger merverdien. Jo raskere vi kan få tilgang på informasjon, jo bedre beslutninger kan vi ta. Men dere har lagt listen høyt, og vi tester hele tiden mot den informasjonen vi får fra egne data samt kunder og samarbeidspartnere. Vi har nylig tatt dette i bruk og foreløpig ser det lovende ut, sier Stapnes.

Sparer timer i Google og Excel

Petro Database har nå vært i drift i fem måneder. Allerede er det over 100 betalende abonnenter.

 – Utrolig kjekt at NorSea videreutvikler sine verktøy med utgangspunkt i våre data. Vi håper det kan være til inspirasjon for andre selskaper, sier Glenn Stangeland, redaktør i Energi24, som eier og drifter Petro Database. 

– Samtidig har vi alltid tenkt at hovedmålgruppen er små og mellomstore selskaper som kan bruke dette som et enkelt planleggingsverktøy. Målet er at vi skal spare abonnentene våre for minst to timer i Google og Excel hver måned. Da har vi levert merverdi, sier Stangeland. 

– Det finnes få kilder til informasjon om fremtidig aktivitet på norsk sokkel. Min oppfatning er at sammenstillingen av informasjon i Petro Database er unik og at den bør være verdifull for veldig mange aktører i industrien, sier Stapnes. 

Petro Database kan du teste her!

Modell for business intelligence i NorSea.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger