Dagbladet: Regjeringen sier ja til elektrifisering av Melkøya 

Foto: Ole Jørgen Bratland, Equinor
NTB
Publisert 7. august 2023

Regjeringen sier ja til å elektrifisere Melkøya, ifølge flere medier. Tirsdag skal Støre, Vedum og Aasland holde pressekonferanse i Hammerfest.

Til tross for at Senterpartiet sa nei til å elektrifisere Melkøya under landsmøtet tidligere i år, har Arbeiderpartiet trolig vunnet fram i regjering, meldte Dagbladet mandag formiddag. NRK og Dagens Næringsliv har senere meldt det samme.

De får opplyst at olje- og gassgiganten Equinor har fått ja fra regjeringen til å elektrifisere gassanlegget på Melkøya utenfor Hammerfest. Det betyr at gasskraftverket på anlegget blir lagt ned, og at man heller driver det med kraft fra det vanlige strømnettet.

Dette vil skje i 2030 og ikke i 2028 slik Equinor planla, ifølge NRK. Gasskraftverket på Melkøya kan stå til 2033, men da kun for å sikre forsyningssikkerheten.

– Totalsvikt

Kritikere har pekt på at elektrifiseringen vil legge beslag på store deler av kraftoverskuddet i Nord-Norge. Equinor har sagt at det blir for dyrt med andre løsninger – for eksempel å bruke karbonfangst og -lagring (CCS) av utslippene fra gasskraftverket, eller ved å hente strømmen til elektrifisering fra andre kilder.

– Dersom dette stemmer, svikter Senterpartiet Nord-Norge fullstendig, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

Hun mener regjeringens avgjørelse vil få negative konsekvenser for hele landsdelen.

– Elektrifisering av Melkøya vil støvsuge hele regionen for sårt tiltrengt kraft og føre til høyere strømpriser for innbyggere og næringsliv, sier hun.

– Sololøp

Det støttes av Rødt, som sier stortingsflertallet har gitt klar beskjed til Aasland om at regjeringen skal se på karbonfangst og -lagring som et alternativ på Melkøya.

– Dette stortingsflertallet må Aasland følge, istedenfor å kjøre sololøp for elektrifisering, sier Rødts energi- og miljøpolitiske talsperson Sofie Marhaug.

Også KrF er oppgitt.

– Dette vil legge beslag på store deler av kraftoverskuddet i Nord-Norge, noe som vil være svært uheldig for satsing i andre næringer. I det minste burde de heller gått for en begrenset delelektrifisering, sier partiets energipolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

– Jeg forstår ikke hvordan regjeringen kan overse Stortingets vedtak.

Hemmelighetsfull statsminister

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) skal holde en pressekonferanse i Hammerfest tirsdag der de skal fortelle om tiltak for kraft- og industriløft i Finnmark.

Da NTB møtte Støre i Brønnøysund mandag ettermiddag, ville imidlertid ikke statsministeren si noe om Melkøya eller hva som er tema for tirsdagens pressekonferanse.

– Ingen kommentar. Det får dere vite i morgen, svarte han.

Siste fra forsiden

+

Nå eier Japex hele butikken

+

Johan Sverdrup fase 3 har passert DG1

+

Noble Invincible plugger åtte brønner på Hod A

+

Utsetter produksjonsstart til 2025

+

Wellesley fant mer olje og gass i Troll/Fram-området

Arbeider fikk beina i klem på boredekk – hendelsen granskes

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger