Equinor kjøper 45 prosent av britisk batteri-selskap

(Photo: Noriker Power Ltd.)
Publisert 6. desember 2021

Equinor har inngått en avtale om kjøp av 45 prosent av Noriker Power Ltd., et batterilagringsselskap med hovedkontor i Storbritannia som utvikler og leverer storskala strømlagrings- og stabilitetstjeneseter. 

Inkludert i avtalen er en opsjon om kjøp av hele selskapet ved senere anledning.

I tillegg har Equinor og Noriker inngått et strategisk samarbeid som gir Equinor forkjøpsrett av prosjekter modnet fram av Noriker.

Equinor ser at batterier og lagring av strøm kan gi lønnsomme muligheter ved å stabilisere kraftmarkeder. I tillegg kan Equinor øke avkastninger fra sin eksisterende fornybarportefølje i Storbritannia med batterier i nærheten av sine havvindparker. Strøm kan lagres i batterier når prisene er lave og selges til kraftnettet når prisene er høyere.

– Batterilagring blir en viktig del av det grønne skiftet når verden øker sin andel av uregelmessig produksjon av fornybar kraft. Store batterier kan lades når det er god tilgang på rimelig strøm og utlades når forsyningen er begrenset. Dette vil gjøre det mulig for bedrifter å etablere lønnsomme tjenester rundt behovet for å balansere markeder, stabilisere strømnettet og forbedre forsyningssikkerheten. Storbritannias høye grad av fornybar energi gjør det interessant å investere i batterilagringsvirksomhet, sier Olav Kolbeinstveit, direktør for kraft og markeder i Fornybar i Equinor.

Noriker Power, med hovedkontor i Gloucester i Storbritannia, har utviklet og bygd batterilagre på over 250 MW i hele Storbritannia, og har en forretningsplan som legger opp til mer enn 500 MW i batterilagring, hybride lagringsprosjekter og stabilitetstjenester. 

Noriker planlegger å bruke investeringen fra Equinor til å forbedre sin prosjekt- og ingeniørutvilking, kontrollsysteminnovasjon og algoritmisk optimalisering.

Som en del av avtalen vil Equinor kjøpe aksjene som i dag eies av en annen investor: Gresham House Plc og Gresham House Energy Storage Fund Plc (som sammen eier 15 % av Noriker).

Siste fra forsiden

+

Rigger seg for borekampanje i Norskehavet

Kjøper Karsten Moholt AS

+

Equinors neste bølge av utbygginger – 16 prosjekter står på listen

+

Åpner for at staten kan ta over gasskraftanlegget på Melkøya

+

Skal investere 20 milliarder kroner i utbyggingen av Fram Sør

+

Mistet kontroll over helikopteret: – Pilotene var desorienterte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger