Equinor lanserer nytt konsept for flytende havvind

Illustrasjon: Equinor
Publisert 1. november 2021

Equinor har utformet et nytt flytende vindkonsept, Wind Semi, som vil bidra både til økt standardisering av industrien og tilrettelegge for lokal tilpasning.

Løsningen er blant annet tenkt brukt i ScotWind i Skottland. 

Wind Semi, som er et halvt nedsenkbart understell til flytende vindturbin, har en fleksibel utforming som muliggjør bruk av lokale forsyningskjeder, ifølge en pressemelding fra Equinor.

– Vi er klare til å utvikle neste generasjons fullskala flytende havvindparker for kommersiell drift i Skottland. Ved å anvende vår 20 år lange erfaring og innovasjon innen flytende havvind, planlegger vi å utvikle flytende havvindprosjekter i gigawattstørrelse i én enkelt utbyggingsfase. Ved 1 GW vil dette prosjektet være over 30 ganger større enn Hywind Scotland, Storbritannias og Equinors første flytende havvindpark, og ha potensial til å ikke bare posisjonere Skottland som ledende innen dypvannsteknologi, men også skape muligheter for nåværende leverandører og nye aktører i havvindsektoren, sier Sonja C. Indrebø, direktør for flytende havvind i Equinor.

For å sikre at teknologien kan benyttes på en kostnadseffektiv måte, samtidig som den åpner for å skape mest mulig lokalt innhold, har Equinor utviklet et sett designprinsipper og tekniske løsninger som er anvendbare på tvers av flytende konsepter.

Equinor installerte verdens første flytende havvindturbin i 2009, og er operatør på Hywind Scotland (30 MW), verdens første flytende havvindpark. Siden den kom i produksjon i 2017, har Hywind Scotland oppnådd en høyere kapasitetsfaktor enn alle andre vindparker i Storbritannia, noe som viser det virkelige potensialet i flytende havvind.

– Hywind Scotland viste at flytende havvind virker, og når vi nå beveger oss over i neste generasjons flytende havvindprosjekter, skal vi vise at flytende havvindturbiner kan brukes i stor skala, i ulike geografier, og på en kostnadseffektiv måte, samtidig som den gir lokale fordeler. Vi har fulgt reisen til bunnfast havvind, og sammen med vår lange erfaring med flytende, kan vi ta med oss lærepunkter mens vi utformer og videreutvikler konseptene for fullskala flytende havvindparker i gigawattstørrelse, sier Indrebø.

I norsk del av Nordsjøen bygger Equinor allerede verdens største flytende havvindpark, Hywind Tampen (88 MW), som vil bli satt i drift i 2022.

Også i området kalt Utsira Nord skal det bygges ut flytende vindkraft. Her har Equinor og Vårgrønn inngått en samarbeidsavtale om felles søknad for areal. 

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger