Equinor og Vårgrønn inngår samarbeid om flytende vind på Utsira Nord

FOTO: Equinor/Øyvind Gravås/Woldcam
Publisert 6. mai 2021

Equinor og Vårgrønn har inngått en samarbeidsavtale om felles søknad for havvindareal i Norge i Utsira Nord-området.

Gjennom en samarbeidsavtale ønsker Equinor og Vårgrønn, et norsk selskap innen fornybar energi eid av HitecVision og Eni, å utarbeide og sende inn felles søknad til norske myndigheter om utvikling av flytende havvind på Utsira Nord utenfor vestkysten av Utsira og Haugalandet i den norske delen av Nordsjøen.

Olje- og energidepartementet har åpnet to områder for produksjon av fornybar energi til havs (Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II), og myndighetene arbeider nå med lisensprosessen for norske havvindprosjekter.

– Vindressursene i Nordsjøen er blant de beste i verden. En flytende havvindpark på Utsira Nord kan bli det neste prosjektet i stor skala som kan fremme industrialisering av flytende havvind og skape nye muligheter for norsk industri. Sammen med Vårgrønn ønsker vi å bidra til et nytt kapittel i Norges energihistorie og posisjonere flytende havvind som en ny bransje som bidrar til det grønne skiftet. Som det ledende selskapet innen utvikling av flytende havvind har Equinor den nødvendige erfaring og kompetanse til å utvikle Norges neste flytende havvindpark i full skala etter Hywind Tampen, sier Equinors konserndirektør for Nye energiløsninger, Pål Eitrheim.

– Vårgrønn er glade for å inngå et samarbeid med Equinor om flytende havvind og bidra til fortsatt utvikling av Norge som en ledende energinasjon. Dette prosjektet vil bli vesentlig for vår ambisjon om å eie og drive 1 gigawatt (GW) installert kapasitet innen 2030. Utviklingen av et hjemmemarked for havvind, spesielt flytende, vil være viktig for å utvikle den norske leverandørbransjen og posisjonere nye teknologier for et voksende globalt havvindmarked. Vårgrønn og våre eiere har kompetansen og et sterkt engasjement for å bidra i bygging av en ny bransje innen fornybarsektoren på norsk sokkel, sier Olav Hetland, konsernsjef i Vårgrønn.

Vårgrønn er et selskap som eies i fellesskap av det globale energiselskapet Eni og det norske energi- og investorselskapet HitecVision.  Equinor og Eni er allerede partnere i Dogger Bank som nå bygges i Nordsjøen, og som blir verdens største havvindpark når den står ferdig. HitecVision og Eni har et langvarig samarbeid gjennom Vår Energi, som også er partner i Hywind Tampen-prosjektet.

Advarer mot å la olje- og gassindustrien kuppe havvind

Siste fra forsiden

+

Vurderer salg av Mime Petroleum: – Ikke linket til Balder X-overskridelsen

Nyhetsbyrå: 15 EU-land vil ha makspris på gass

– Kan bli aktuelt å be Nato om hjelp til å beskytte norsk sokkel

Equinor, Vår Energi og Aker BP hever beredskapen i Norge

– Norsk gassforsyning sannsynligvis Europas største sabotasjemål

– Beredskapen på norsk sokkel skjerpes

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger