Equinor spiller ned betydningen av leting i nye områder

Foto: Ole Jørgen Bratland, Equinor
NTB
Publisert 26. august 2021

Equinor-topp Kjetil Hove mener oljeleting i modne områder blir viktigst framover. Utforskningen av nye områder kan nå komme i spill etter valget.

– Hvis vi ser på det gjenværende potensialet på norsk sokkel, så mener vi det er betydelig. Men vi ser også at det gjenværende potensialet ligger nærmere den infrastrukturen vi har bygd ut, sier Hove til NTB.

Han fikk torsdag besøk av Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik ved Equinors testsenter på Forus utenfor Stavanger.

Under besøket var det fangst og lagring av CO2, såkalt CCS, som var tema. Men like under overflaten bobler diskusjonen om oljeletingen på norsk sokkel, som partiene Rødt, SV, MDG og Venstre alle går til valg på å stoppe.

Modne og umodne områder

En mellomposisjon i diskusjonen er den KrF har inntatt – nemlig at oljeletingen må stoppe i umodne områder, men at den skal kunne fortsette i modne områder der det allerede er olje- og gassvirksomhet.

Bakteppet er at det i oljeforvaltningen i Norge skilles mellom to former for konsesjonsrunder: nummererte runder og TFO-runder.

Nummererte konsesjonsrunder er blitt gjennomført siden 1965. I disse rundene utforskes umodne deler av sokkelen hvor usikkerheten er større, men hvor det samtidig er mulig å gjøre store funn. Den 25. konsesjonsrunden ble fullført i juni, men arbeidet med en eventuell 26. runde er ennå ikke satt i gang.

TFO-rundene fokuserer derimot på modne deler av sokkelen. Disse rundene holdes årlig.

Størst potensial i TFO

Ifølge Hove, som er Equinors konserndirektør for utforskning og produksjon i Norge, er det ingen tvil om at det er TFO-rundene som er viktigst.

Han spiller ned betydningen av de nummererte rundene.

– Vi ønsker å ha tilgang til areal, og vi mener vi skal klare å forvalte nytt areal på en veldig god måte. Sånn sett ville vi satt pris på nye runder. Men det er TFO-ene som er viktigst for oss, for det er der det største verdipotensialet på norsk sokkel ligger, sier Hove til NTB.

Et annet spørsmål er hvilket skatteregime som skal gjelde for selskapene på sokkelen.

Her uttaler Hove seg forsiktig.

– Det vi er opptatt av, er en helhetlig skattepolitikk. Jeg tror ikke vi skal kommentere på enkeltelementer. Det er totaliteten som betyr noe, sier han.

Konserndirektøren legger likevel til at Equinor ønsker stabile rammer.

– Skal vi utvikle norsk sokkel på en god måte, så er det viktig for industrien at vi har stabile og forutsigbare skattebetingelser, sier han.

– Et viktig spor

Støre sier til NTB at han merker seg signalene fra bransjen.

– Budskapet fra selskapene nå er at det er i de områdene hvor vi har infrastruktur og funn, at det er mest interessant å kartlegge ressurser. Det syns jeg er et viktig spor å ta med videre. Men vi må ta kloke beslutninger om dette hvis vi får regjeringsansvar, sier han.

Statsministerkandidaten understreker likevel at Ap ikke vil ha full letestans.

– Vi mener det vil være å kutte av en veldig viktig gren som vi skal ha med oss videre, sier Støre.

– Blir TFO-rundene viktigere enn nummererte runder framover?

– Så vidt jeg forstår, er det ikke tatt stilling i Olje- og energidepartementet til innholdet i en eventuell ny nummerert runde. Det må enhver regjering vurdere. Jeg utelukker ikke at det kan bli aktuelt, sier Støre.

– Men det de fleste selskapene er opptatt av nå, er å høste av det at vi allerede har infrastruktur i områder hvor det kan være ressurser, tilføyer han.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger