RelyOn Nutec er først i Norge med full vind-sertifisering
Thomas Bergstøl
10. mars 2020
Foto: Thomas Bergstøl
RelyOn Nutec er først i Norge med full vind-sertifisering
Thomas Bergstøl
10. mars 2020

– Nå trenger man ikke lengre reise utenlands for å skaffe seg en full sikkerhetssertifisering for offshore vindarbeid.

Det slår leder for RelyOn Nutec i Kristiansand, Rolf Kristian Egeli, fast.

Senteret hans blir nå først i landet til å tilby alle fem modulene til Global Wind Organization (GWO), og dermed den fulle sertifiseringspakken som trengs for å gjennomføre både offshore og onshore vind-arbeid.

– Man kan ta enkelt-moduler andre steder i landet. Men for en full GWO-sertifisering på en plass må man komme til oss. Dette produktet er vi nå stolte av å kunne tilby både Norge og verden.

Lavere personell-etterspørsel innen olje og gass

RelyOn Nutec-avdelingen i Kristiansand ble etablert tidlig på 80-tallet under navnet Sørlandets Sikkerhetssenter, før det i 2015 ble kjøpt opp av dagens eiere.

Helt siden oppstarten har det viktigste produktet til senteret vært tradisjonelle offshore sikkerhetskurs. Dette er nå i endring, ifølge Egeli.

– Fortsatt er norsk olje og gass det største produktet vi har, og utgjør rundt 60 prosent av omsetningen vår. Deretter kommer maritim på rundt 20 prosent. Men vi ser at det generelt er en lavere etterspørsel etter tradisjonelt offshore personell og dermed også en minkende etterspørsel etter kursvirksomhet tilpasset denne målgruppen.

– Dessuten ser vi at flere og flere av de store, tradisjonelle selskapene på norsk sokkel tar etter- og videreutdanningskurs hos seg internt. Dette har selskapene selvsagt lov til innenfor regelverket.

– Totalt sett har vi dermed blitt nødt til å se oss om etter nye produkter. Her kommer GWO-sertifiseringen godt med.

Overlatt til seg selv

Han mener det ikke er tilfeldig at akkurat Kristiansand har fått muligheten til å tilby full GWO-sertifisering.

– Vi har en stolt historie, med svært god kompetanse, og en infrastruktur som var godt tilrettelagt til å tilby treningen som må til innenfor standardene til GWO. Vi ligger også nærme Danmark, og med et steinkast til Kjevik flyplass kan selskaper enkelt komme innom oss for effektiv kurs-gjennomføring.

Egeli trekker frem flere forskjeller som skiller tradisjonelt offshore-arbeid fra hverdagen man møter ute på en flytende vindturbin.

– Det er på mange måter to forskjellige verdener. Når man er i et tradisjonelt offshorelandskap er man samlet rundt godt utbygde fasiliteter, som sykestue, lege-personell og en generelt bra infrastruktur.

– Når man derimot skal ut på en flytende turbin er man kanskje to stykk sammen i et lite team, og helt overlatt til seg selv. Hvis noe går galt da må man være trent opp til å kunne takle en helt annen situasjon. I tillegg kan man risikere å bli der ute alene en stund hvis det er dårlig vær.

– Sikkerhetsmessig må man dermed ha en helt annen trening.

25 % årlig vind-vekst

Egeli forventer en årlig vind-vekst på rundt 25 % i tiden som kommer. 

– Jeg er totalt sett veldig trygg på vind som forretningsområde fremover, selv om det selvsagt er en vei å gå før dette kan måle seg med det tradisjonelle markedet vårt.

Han mener norske offshorearbeidere nå har fått en større horisont for «hyre».

– Absolutt. Det er mange offshore-arbeidere med fagbrev og kompetanse som nå enkelt kan utvide arbeidsmarkedet sitt.

GWO er den globale bransjeorganisasjonen til produsenter og eiere av vind-turbiner, stiftet i 2012 med hovedsete i København.

Organisasjonen har sluppet en «Basic Safety Training Standard» og en «Basic Technical Traning Standard» som de to viktigste felles trenings- og sikkerhetsstandardene for vindindustrien.