Fortsatt ikke enighet – Støre sikter mot provenynøytralitet
NTB
NTB
4. juni 2020
Pressefoto: Arbeiderpartiet
Fortsatt ikke enighet – Støre sikter mot provenynøytralitet
NTB
NTB
4. juni 2020

Forhandlingene om oljeskatt går på overtid på Stortinget. Ap-leder Jonas Gahr Støre signaliserer at han sikter mot en løsning der staten ikke mister inntekter.

Torsdag ble de parlamentariske lederne koblet inn i forhandlingene etter at finanspolitikerne ble nødt til å kaste inn håndkleet kvelden i forveien. Samtidig ble fristen for å nå enighet utsatt.

Et første forhandlingsmøte mellom de parlamentariske lederne ble avsluttet like før klokken 12.30 torsdag uten at noen konklusjon var nådd.

– Målet er å finne en løsning så fort som mulig, sa Frp-leder Siv Jensen da hun kom ut.

Et nytt forhandlingsmøte var planlagt senere på dagen.

Balansepunkt

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre signaliserte i forkant av møtet at målet er å finne balansepunktet der oljenæringen får frigjort ekstra midler nå, men der skatteinntektene til staten verken blir større eller mindre på sikt.

– Jeg syns det å sikte mot ting som er provenynøytrale er et godt utgangspunkt. Så er det veldig vanskelig å sitte i dag og si akkurat hvor vi er noen år fram i tid, sier Støre til NTB.

Det handler om å treffe det riktige punktet, forklarer han. Både å gjøre for lite og å gjøre for mye vil være feil.

– Vi snakker ikke her, i hvert fall ikke vi, om å legge løsninger som innebærer betydelige skattelettelser. Dette handler i realiteten om å utsette skatteinnbetalingene, slik at staten får sin andel av dette, supplerer Jensen.

Vil frigjøre penger

Forhandlingene går mellom de tre regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre og Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet. SV trakk seg fra forhandlingene tidligere i uka.

Målet er å få på plass midlertidige endringer i skatteregimet for oljeselskapene i kjølvannet av koronakrisen, økonomisk bråstopp og kraftig oljeprisfall.

Den såkalte friinntekten skal være selve jokeren i arbeidet med å komme til enighet om hele pakken. Friinntekten er et særskilt skattefradrag på investeringer oljeselskapene gjør.

Mens regjeringen opprinnelig foreslo å sette friinntekten til 10 prosent, har opposisjonen krevd at den økes kraftig. I klartekst betyr det gunstigere investeringsvilkår for bransjen.

Et forslag som har vært fremme i forhandlingene, er en friinntekt på 20,8 prosent for oljeselskapene.

Ferske milliarder

Det opprinnelige forslaget fra regjeringen til midlertidige endringer i oljeskatten ville i seg selv ha utløst opp mot 100 milliarder kroner som kan brukes til investeringer nå, ifølge regjeringen.

Utsatt skatt er selve kjernepunktet i forslaget.

Samtidig krangles det fortsatt om realisering av en ilandføringsterminal på Veidnes i Finnmark, etter det NTB forstår.

Veidnes er ikke bare en mulig ilandføring for Johan Castberg-feltet, men kan også bli det for flere andre felt i fremtiden.

– Det er et viktig punkt. Det er et punkt vi gjerne skulle ønske oss inne, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB.