Regjeringens havvind-plan: Auksjon og ingen hybridkabler i fase 1

Illustrasjon: Equinor
NTB
Publisert 9. februar 2022

Regjeringen setter i gang første fase av havvindprosjektet Sørlige Nordsjø II. Kraften skal sendes i kabel til det norske fastlandet.

Det ble kjent på en pressekonferanse med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og tre andre statsråder onsdag. Det legges samtidig opp til at auksjon skal være hovedmodell for tildeling av areal til havs.

– Dette er en løsning som øker krafttilførselen til Sør-Norge. Regjeringens mål er å legge til rette for at Norge har tilgang på rikelig med fornybar og rimelig kraft, slik at dette også i framtida er et fortrinn for norsk industri og bidrar til verdiskaping og sysselsetting i hele landet, sier Støre.

Nesten en halv million husholdninger

Første fase av Sørlige Nordsjø II vil være på 1.500 megawatt (MW), noe som tilsvarer 7 terawattimer (TWh). Dette utgjør kraftforbruket til 460.000 husholdninger.

Olje- og energidepartementet sender nå forslag til inndeling i utlysingsområder for både Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II ut på høring.

For andre fase av Sørlige Nordsjø II, som også er 1.500 MW, vil regjeringen ta stilling til hvordan den skal kobles til nettet etter en utredning om ulike nettløsninger for vindkraft og hvilke effekter dette har på kraftsystemet. Utredningen skal gjøres av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i samarbeid med Statnett.

Vil ikke øke kapasiteten for eksport

Samtidig skal utredningen se på konsekvensene for kraftsystemet for ulike nettløsninger for vindkraft til havs med tilkobling både til Norge og utlandet.

– Målet vårt er at vi skal ha lave strømpriser for folk i Norge, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

– Når vi nå skal bygge ut havvind, vil vi ikke legge til rette for nye mellomlandskabler som øker eksportkapasiteten fra Fastlands-Norge, sier Vedum videre.

Elkem: – Tilfreds

Elkem, Norske Skog og Eramet Norway sendte tidligere i vinter en felles uttalelse til Olje- og energidepartementet og Energi- og miljøkomiteen for å advare mot hybridkabler i havvind, som de mener ville blitt nye eksportkabler til utlandet.

At Regjeringen nå vraker hybridkabel i fase 1 av utbyggingen av Sørlige Nordsjø 2, blir godt mottatt.

– Vi i Elkem er tilfreds med at regjeringen legger opp til en offensiv satsing på havvind som vil gi økt kraftproduksjon til Norge, som kommer norske forbrukere og industri til gode, uten at det samtidig legges til rette for hybridkabler som ville gitt eksport av vannkraft fra fastlandet når vinden ikke blåser, sier Fredrik Norman, kommunikasjonssjef i Elkem.

– Å sikre et fortsatt kraftoverskudd og opprettholde flaskehalser på krafteksporten er de viktigste to grepene politikerne kan ta for å bevare konkurransedyktig fornybar energi som et fortrinn for grønn industri i Norge. Vi registrerer at regjeringen vil ta stilling til ytterligere nettilkobling på sikt, og vi i kraftforedlende industri står klare til å bidra i utredningen som skal se på fordeler og ulemper ved dette.

Siste fra forsiden

+

Klasser COSLPioneer nå: – I tett dialog om nye kontrakter

+

Har spuddet ny letebrønn i Johan Sverdrup-lisensen

Semco Maritime forlenger med Equinor i Norge

Moreld Apply tildelt modifikasjonskontrakt på Edvard Grieg

Annonse

Aneo AS søker konsernsjef

STILLINGSANNONSE FRA ANEO
+

Utbyggingsplaner for 150 milliarder kroner ble droppet og utsatt i 12. time

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger