Støre vil utrede hybridkabler: – Trenger en klarere definisjon
NTB
NTB
12. januar 2022
Foto: Arbeiderpartiet
Støre vil utrede hybridkabler: – Trenger en klarere definisjon
NTB
NTB
12. januar 2022

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det må undersøkes nærmere om havvind med hybridkabler i realiteten kan føre til kraftoverføring til andre land.

– Jeg tror utfordringen ligger i at vi trenger en klarere definisjon av hva en hybridkabel vil bety, sa Støre i spontanspørretimen i Stortinget onsdag.

Han ble der utfordret av Høyre-leder Erna Solberg, som ville vite hva regjeringen egentlig mener om hybridkabler. Bakteppet er at Senterpartiet og Arbeiderpartiet tilsynelatende har vært uenige om hva Hurdalsplattformen sier om saken.

Ifølge Støre vil regjeringen nå gå grundigere inn i spørsmålet i en tilleggsmelding til energimeldingen som Solberg-regjeringen la fram i fjor sommer.

– Et av spørsmålene er da hvordan havvindmøller skal være koblet opp mot Norge, og eventuelt mot andre land, sa Støre i spørretimen.

– Vi trenger å gå grundigere inn i hvordan havvindplattformene kan utformes, hvordan de kan levere kraft til Norge, vi trenger mer kraft til Norge, og hvordan de kan levere kraft til olje- og gassinstallasjoner på sokkelen. Og om de i noen tilfeller også kan ha kraftutveksling med andre land.

Solberg advarte på sin side om at et nei til hybridkabler kan true havvindplanene.

–Aktørene på det mest modne prosjektet vi har, Sørlige Nordsjø II, sier at hybridkabler er helt avgjørende for om de vil kunne bygge ut feltet, sa hun.