Utsetter de fire siste turbinene på Hywind Tampen

Foto: Jan Arne Wold, Woldcam
Publisert 14. juli 2022

De sju første turbinene til Hywind Tampen vil produsere strøm i løpet av året som planlagt. De fire siste installeres neste vår.

Flaskehalser i forsyningskjeden, hovedsakelig knyttet til det globale stålmarkedet, forsinker leveransen av de fire siste tårnseksjonene til vindturbinene til september 2022. Det er for sent til å rekke årets værvindu for installasjon. Dermed blir de fire siste turbinene installert i havet neste år, melder Equinor. 

– Sju turbiner er nå satt sammen, og fire er installert på feltet. Planen er å starte produksjon i løpet av året og levere strøm først til Gullfaks, så til Snorre-feltet, sier prosjektdirektør Olav-Bernt Haga. 

Når Hywind Tampen står ferdig, blir det verdens største flytende vindpark, og den første som forsyner olje- og gassplattformer med strøm. Vindparken har en systemkapasitet på 88 MW, og forventes å dekke 35 prosent av det elektriske kraftbehovet på Gullfaks- og Snorre-feltene. De sju første turbinene vil levere strøm til både Gullfaks og Snorre og har en kapasitet på om lag 60 MW, noe som allerede gjør Hywind Tampen til verdens største flytende vindpark.

Siemens Gamesa er leverandør av tårn, maskinhus og blader, som alle har vært gjennom grundig kvalitetskontroll. Det ble funnet kvalitetsavvik i stålplater i fire tårnseksjoner, og korrigerende tiltak ble straks iverksatt. Den vanskelige markedssituasjonen for stål har imidlertid forsinket leveransen. Siemens Gamesa arbeider tett med sine leverandører og Equinor for å gjennomføre alle leveranser. De sju turbinene som allerede er sammenstilt, har vært gjennom grundige tester og tilfredsstiller alle krav og spesifikasjoner.

Siste fra forsiden

+

Rigger seg for pilothull på Skarv-satelitter

Leverer PUD for Verdande – to funn knyttes til Norne

+

Her er karakterskalaen som avgjør hvem som får bygge ut norsk havvind

+

Kampen om norske havvind-lisenser – disse aktørene vil stå på søkerlisten

+

Tre rigger kan være på vei bort fra Norge

+

Dette er prosjektene Aker BP har gitt grønt lys

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger