Aasta Hansteen-utbyggingen: Statoil anbefaler ikke SAR til Brønnøysund

(Illustrasjonsfoto: CHC Helikopter Service)
Publisert 20. oktober 2015

I plan for utbygging og drift (PUD) for Aasta Hansteen (godkjent av OED i 2013) står det at søk- og redningshelikopter (SAR) skal stasjoneres i Brønnøysund i tillegg til dagens Heidrun-løsning. Det vil ikke Statoil anbefale, skriver Helgelendingen.

– Hovedgrunnen til en anbefaling om endring, er at vi bytter dagens SAR-helikopter med en ny type med nyere teknologi, større kapasitet og rekkevidde. Dette opplever vi er med på å styrke beredskapen for området. Her må jeg understreke at dette fortsatt er en anbefaling som ligger på bordet, og ingen beslutning er tatt, sier pressekontakt i Statoil, Morten Eek, til Helgelendingen.

Les også: Statoil sitt Aasta Hansteen-prosjekt kan bli utsatt til 2018

Brønnøys ordfører: – PUD er en kontrakt inngått med Stortinget

Brønnøys ordfører Johnny Hanssen har lenge fryktet Statoil likevel ikke stasjonerer et SAR-helikopter i Brønnøysund.

– Jeg mener PUD er en kontrakt inngått med Stortinget og at denne saken må opp der, sier Hanssen, som også er bekymret for at Statoil i større grad skal velge å benytte seg av basen i Kristiansund, både til subsea og til helikoptertransport.

På spørsmål om Statoil vil bruke Kristiansund under utbygging av Aasta Hansteen/Polared, svarer Morten Eek følgende:

– Vi vil trekke veksler på andre deler av Statoils virksomhet og de ressursene som til enhver tid kan bidra med gode løsninger for utbyggingsprosjektet.

Les også: Statoil med kun ett avvik på Aasta Hansteen

Aasta Hansteen forberedes for fremtidige funn

Aasta Hansteen-funnet ble gjort i 1997 i Norskehavet, på 1300 meters dyp i Vøringområdet, 300 kilometer fra land. Det er 140 km til nærmeste installasjon (Norne) og 500 kilometer fra Nyhavna, som er nærmeste gassinfrastruktur med ledig kapasitet. Sammen med Haklang og Snefrid sør er utvinnbare ressurser antatt til 47 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) gass.

Statoil er operatør i Aasta Hansteen med en eierandel på 51 prosent. Øvrige rettighetshavere er Wintershall Norge AS (24 prosent), OMV (Norge) AS (15 prosent) og ConocoPhillips Skandinavia AS (10 prosent).

Fra Aasta Hansteen til Nyhamna i Møre og Romsdal går det en lang gassrørledning, Polarled, som er 480 kilometer lang. Rørledningen er løsningen for å bygge ut Aasta Hansteen og andre felt i Norskehavet. Prosjektet omfatter utvidelse av det Shell-opererte gassanlegget på Nyhamna. Det gjøres forberedelser for tilkobling av eksisterende og fremtidige funn i området.

For mer informasjon om Aasta Hansteen og muligheter i nord, sjekk ut Leverandørindustriens Nordområdekonferanse 2015 i Narvik (17.) 18.-19. november.

Les også: Vellykket pionerprosjekt på Aasta Hansteen

Aasta Hansteen-feltet.

Les også: Statoil: – Polarled-rørledningen komplett

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger