ABB bygger avansert kabelleggingsfartøy ved Kleven

ABB bygger skip ved Kleven. (Illustrasjon ABB).
Publisert 19. september 2015

ABB har bestilt verdens mest avanserte kabelleggingsfartøy for å øke kapasiteten på installasjon av egne undervannskabler og samtidig øke effektiviteten og presisjonen. Det nye skipet blir skreddersydd etter ABBs spesifikasjoner og måler rundt 140 ganger 30 meter. Kleven verft bygger fartøyet som skal leveres i 2017.

– Spissteknologier fra ABB vil utgjøre en betydelig forskjell for vårt forretningsområde høyspenningskabler, som får økt fleksibilitet og gjennomføringsevne. Skipet vil også forbedre driftseffektiviteten og kundefokus og støtter lønnsom vekst i tråd med vår Next Level-strategi, sier Claudio Facchin, leder for divisjon Power Systems i ABB.

Les også: ABB AB Sverige med Johan Sverdrup kontrakt

Les også: ABB med Kårstø kontrakt til 120 millioner
Det nye fartøyet får mange av ABBs egne, ledende marineteknologier. Et eksempel er det prisvinnende Onboard DC Grid som bruker en enkelt likestrømskrets for kraftdistribusjon og fremdriftssystem som blant annet medfører redusert energiforbruk. Skipet setter nye standarder for pålitelighet og nøyaktighet og vil utstyres med rullereduserende tanker, og havbunnsaktivitetene vil utføres og overvåkes av en undervannsfarkost med kamera og sonar, slik at det ikke er behov for dykkere.

Det nye ABB-skipet er designa av Salt Ship Design på Stord - av typen 306 CLV - og er om lag 140 meter langt og 30 meter breitt.
Det nye ABB-skipet er designa av Salt Ship Design på Stord – av typen 306 CLV – og er om lag 140 meter langt og 30 meter breitt.

Kabelleggingsfartøyet utrustes også med et komplett, integrert automasjonssystem og tre Azipod thrustere for hovedfremdrift fra ABB. Sammen med et energilagringssystem bestående av batteri for maritime applikasjoner vil drivstofforbruket kuttes inntil 27 prosent, redusere utslipp av avgasser og redusere vedlikeholdsbehovet sammenlignet med tradisjonelle vekselstrømssystemer. Sensorer og overvåkingssystemer muliggjør datakommunikasjon til land via satellitt slik at onshore supportsentre kan samarbeide tett med skipet som en del av ABBs integrerte marineoperasjoner. Det blir også avanserte rådgivingssystemer (Advisory) for overvåking av bevegelser, forecasting og beslutningsstøtte om bord.

Dynamisk posisjonering av høyeste klasse, såkalt DP3, vil sørge for at skipet holder seg i posisjon med god nøyaktighet. Skipet er konstruert slik at brann eller vanninntrenging ikke hindrer posisjonering eller andre essensielle systemer.

Kabelforbindelser spiller en nøkkelrolle i pålitelig og effektiv overføring av store mengder elektrisk kraft, ofte over lange avstander. ABB har erfaring på området siden 1883 og er en global leder innen høyspenningskabelsystemer med en installert base i applikasjoner som integrasjon av fornybar energi, innmating til byer, elektrifisering av olje- og gassplattformer og havbunnsforbindelser. ABB har satt i drift over 25 høyspennings likestrømsforbindelser og flere hundre høyspennings vekselstrømsforbindelser over hele verden.

ABB er et ledende selskap innen kraft- og automasjonsteknologi, som gjør det mulig for kundene innen energi, industri og transport og infrastruktur å øke produktiviteten samtidig som man reduserer miljøpåvirkningen. ABB i Norge har rundt 2 500 ansatte og hadde en omsetning på 10,7 milliarder kroner i 2014. Selskapet er en del av den internasjonale ABB-gruppen med rundt 140 000 ansatte i cirka 100 land.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger