Aberdeen – nok en oljeby i krise

Det er ikke bare I Stavanger og på sør-vestlandet oljekrisen har rammet de siste årene. Aberdeen med sine 200.000 innbyggere, og av mange sett som Europas oljehovedstad sammen med Stavanger, har fått merke nedturen hardt.
Publisert 10. august 2016

100.000 oljejobber borte
Siden slutten av 2014 har 100.000 oljejobber forsvunnet, og ytterligere 360.000 har gått med på lønnskutt i den skotske oljeindustrien.
Skatteinntektene fra skotsk del av oljeindustrien har falt dramatisk fra £ 9,6 milliarder i 2011-2012 til £1,8 milliarder i 2014-2015.

I byen, lenge kjent som Europas oljehovedstad hvor luksusbilene stod i kø, står tidligere oljearbeidere nå i kø for å få utdelt matrasjoner.

Kutt I velferd
Konsekvensene som har fulgt i kjølvannet av nedgangen i oljebransjen, har ikke bare ført til at oljearbeidere har mistet jobben, men har fått ringvirkninger for hele byen.

CEO Dave Simmers i Community Food Initiatives North East sier i en kommentar til politico.eu at de forventer å dele ut 500 tonn med matrasjoner i år, mot 280 tonn året før, som en direkte konsekvens av nedturen I oljebransjen.
-”Om det ikke var for gratis matutdeling ville vi ikke overlevd” sier Hazel Burgess der politico treffer henne på matstasjonen. Tobarnsmoren har benyttet seg av tilbudet i tre måneder nå etter at det ble kuttet i støtteordningene til hennes autistiske sønn.

Folket rømmer byen
Etter finanskrisen i 2008 og den påfølgende høye oljeprisen, har Arberdeen kun opplevd en ting: vekst. Boligprisene har økt dramatisk, og bare i 2013 var det en økning på 17%. Nå har realiteten innhentet byen, og prisene er i fritt fall.

Det er ikke bare husene som står tomme, også hotellbransjen og andre serviceyrker merker krisen på kroppen.
Stewart Spence, eier av 5 stjernes hotellet Marcliffe Hotel, påpeker utfordringene på denne måten: -” Når oljeprisen var på $100 fatet hadde vi 100% dekning på rommene. Nå når oljeprisen er på $40-50 fatet har vi 40-50% dekning”. Dette er trolig den nye normalen i byen, sier han videre.

Samtidig har folketallet i Aberdeen har sunket med 15% de siste par årene, og en rapport viser at hele to tredjedeler av studenter og ungdommer i byen fristes av å flytte fra byen i løpet av de neste årene.

Politiske konsekvenser
Oljeindustrien har i mange år vært tett knyttet til Skottland`s uavhengighetskamp fra Storbritania. På 70-tallet var slagordet til SNP (Scottish National Party) “Det er Skottland`s olje”. På den tiden var ikke nasjonalistene i SNP en faktor av betydning I skotsk politikk, men i dag er de det største partiet, og fortsatt er oljen, og dets inntekter, en viktig del av deres politiske plattform.

Som følge av oljekrisen og det enorme fallet I skotske (skatte)inntekter fra £ 9,6 milliarder i 2011-2012 til £1,8 milliarder I 2014-2015, står ikke argumentet om at Skottland er uavhengige økonomisk og kan stå på egne ben, like sterkt og uavhengighetskampen som var i vinden for noen år siden har stilnet sakte, men sikkert hen.

Hva med fremtiden?
Til tross for den bratte nedturen de siste årene, står ikke byen stille. Kjøpesenter og hoteller som ble planlagt bygget i de gode tidene, er ikke skrinlagt og byggingen fortsetter. Dette sørger for en god del jobber, men samtidig innser byen at tidene er forandret, og en kan ikke bare lene seg på oljeinntekter. Omstilling er nødvendig, sier Barney Crocket, en representant for de lokale styresmaktene.

Nyhetsbrev fra Petro.no

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger