Alvorlig svekkelse av områdeberedskapen for Halten-Nordland

Foto: Airbus
Publisert 21. oktober 2015

Industri Energi reagerer svært negativt på at Statoil har annonsert at de vil anbefale en løsning uten stasjonering av søk- og redningshelikopter i Brønnøysund. Dette melder IndustriEnergi i dag.

– Vi er sterkt uenig med Statoil hvis de velger å ikke ha et søk- og redningshelikopter (SAR) stasjonert i Brønnøysund, sier Frode Alfheim, nestleder i Industri Energi.

Dette vil få alvorlige konsekvenser for områdeberedskapen.

-Vi er det største forbundet for offshoreansatte i Norge, og vi finner oss ikke i at en spiller Jeopardy med sikkerheten til våre medlemmer. Dette er en sak vi kommer til å ta til høyeste nivå sier Alfheim.

I strid med godkjenning

Statoils bekreftet nylig overfor Helgelendingen at selskapet ikke anbefaler stasjonering av søk- og redningshelikopter i Brønnøysund. Dette stikk i strid med plan for utbygging og drift (PUD) for Aasta Hansteen som ble godkjent av Stortinget i 2013.

I stortingsproposisjonen står det klart at Statoil ønsker å styrke beredskapen for Halten Nordlandområdet ved å tilføre et ekstra beredskapsfartøy lokalisert i nordlig sektor og et ekstra SAR-helikopter lokalisert i Brønnøysund.

Les også: Aasta Hansteen-utbyggingen: Statoil anbefaler ikke SAR til Brønnøysund

Svært uklokt

Ved utbyggingen og drift av Aasta Hansteen kommer det til å være stor aktivitet i området. Frode Alfheim understreker at Statoils nye forslag vil innebære en alvorlig svekkelse av beredskapen for et større område.

-Forslaget Statoil nå kommer med er svært uklokt. Vi har hele tiden vært i tett dialog med våre tillitsvalgte, og sakens alvor gjør at forbundet nå kommer til å kjøre saken til høyeste nivå, sier Alfheim.

Han forsikrer at både departementet, Stortinget og Petroleumstilsynet i nær framtid vil bli gjort kjent med forbundets bekymringer for områdeberedskapen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

CHC SAR, Aasta Hansteen
(Illustrasjonsfoto: CHC Helikopterservice)

Aasta Hansteen forberedes for fremtidige funn

Aasta Hansteen-funnet ble gjort i 1997 i Norskehavet, på 1300 meters dyp i Vøringområdet, 300 kilometer fra land. Det er 140 km til nærmeste installasjon (Norne) og 500 kilometer fra Nyhavna, som er nærmeste gassinfrastruktur med ledig kapasitet. Sammen med Haklang og Snefrid sør er utvinnbare ressurser antatt til 47 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) gass.

Statoil er operatør i Aasta Hansteen med en eierandel på 51 prosent. Øvrige rettighetshavere er Wintershall Norge AS (24 prosent), OMV (Norge) AS (15 prosent) og ConocoPhillips Skandinavia AS (10 prosent).

Fra Aasta Hansteen til Nyhamna i Møre og Romsdal går det en lang gassrørledning, Polarled, som er 480 kilometer lang. Rørledningen er løsningen for å bygge ut Aasta Hansteen og andre felt i Norskehavet. Prosjektet omfatter utvidelse av det Shell-opererte gassanlegget på Nyhamna. Det gjøres forberedelser for tilkobling av eksisterende og fremtidige funn i området.

For mer informasjon om Aasta Hansteen og muligheter i nord, sjekk ut Leverandørindustriens Nordområdekonferanse 2015 i Narvik (17.) 18.-19. november.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger