Arbeidsmarked i fritt fall

Blogginnlegg - litt på sidelinjen
Publisert 2. september 2015

Høsten er kommet og med den en brottsjø av dårlige nyheter fra oljenæringen og tilstøtende næringer. Utfordringene har spredt seg fra de tradisjonelle oljefylkene langs kysten til «dalstroka innafor». Oslo, Akershus og den såkalte Sub Sea Valley klyngen har nå fått kjenne på kroppen de dramatiske endringene industrien utsettes for, og lysene på kontorene på Lysaker og Fornebu slukkes et etter et.

DNB Markets egen megler Truls Oma Erichsrud har etter beste evne holdt tall på hvor mange jobber som er forsvunnet direkte i oljenæringen. Ca 24 000 var det siste tallet jeg så, men det var før både Nasjonal Oilwell Varco og Aker Solutions i løpet av en uke har bebudet kraftige kutt på rundt 2000 personer. Navs AKU tall er mer dramatiske, her brukes det over 37000 stillinger borte allerede.

I E24 kan vi i dag lese intervju med Knut E. Sunde fra  Norsk Industri der fremtidsutsiktene i beste fall kan beskrives som dramatiske, så mange som 70 000 jobber kan forsvinne i løpet av året, et skrekkens år med andre ord. Regner vi at totalt 350 000 mennesker direkte, indirekte og noe mer perifert er avhengig av at oljeindustrien leverer arbeid og kjøper tjenester er dette det mest dramatiske Norge har opplevd på flere tiår. Finanskrisen vil om dette slår til være som en krusning på vannet i forhold til kulingen som kommer.

Blogginnlegget fortsetter under bildet.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Alle egg i en kurv?

Norsk næringsliv er differensiert og er på mange områder blant de beste i verden på sine felt. Vi produserer sjømat i verdensklasse, har konkurransedyktige produsenter i den kraftkrevende industrien og en industri som er vant til omstillinger.

De siste år har vi nok allikevel sett at olje- og gassnæringen har dominert arbeidsmarkedet gjennom aktiv og til dels aggressiv jakt etter nye ansatte. Folk med mekanisk kompetanse, prosess- eller ingeniørfag er rekruttert til en bransje der «the sky is the limit». Naturlig nok har dette også skapt utfordringer for landbaserte næringer der en skal konkurrere med «millionlønninger» og arbeidstid som nærmer seg lite og ingenting i følge enkelte. Det siste er  en annen diskusjon. Konkurranse om arbeidskraften har det uansett vært. Når arbeidsledigheten i enkelte fylker som Rogaland har vært så lav at den ikke kan måles og en har en industri med glitrende fremtidsutsikter fører naturlig nok det til at mange har kunnet forhandle frem både god lønn og andre goder. Det var i fjor, nå er kortene delt ut på nytt.

Lav kronekurs, tilgang på rikelig med god kompetanse, et næringsliv med omstillingsevne og mange store oppgaver også på sokkelen i årene som kommer vil mest sannsynlig også nå hjelpe oss gjennom krisen. Vi får en avskalling, det kan det ikke være tvil om, men at det er SLUTT på oljen stemmer ikke.

Lærer vi noe?

Leser du en avis på nett eller papir ser det svart ut. I går annonserte Aker Solutions at 500 ansatte må gå. Selskapet har ikke nok oppdrag og en rekke kompetente mennesker må se seg om etter annet arbeid. Samtidig leser vi at studiestedene som tilbyr petroleumsrettet utdanning har lave søkertall. Ved NTNU så få at hele gjengen ble invitert på pizza av studiestedet.

Når en vet at en Bachelorgrad tar 3 år og en Master tar i tillegg 2 år så risikerer vi å miste flere kull av studenter som vi med stor sannsynlighet vil trenge om noen år. Konserntillitsvalgt Atle Teigland påpekte i går til DN at vi nå igjen er i en situasjon der oljeselskapene kjører bremsepedalen i bunn etter flere år med full gass og påfølgende kompetansetap for hele næringen.

Fremfor oss kommer store utbygginger som Johan Sverdrup, Johan Castberg, Snorre 2040, Trestakk og ikke minst en rekke vedlikehold og modifikasjonsoppgaver på våre mer enn 70 installasjoner offshore. Dette er arbeid som krever kompetent arbeidskraft og bedrifter som er innrettet mot å kunne utføre denne typen arbeid. Håpet må være at vi denne gangen tar lærdom av kneiken vi opplever, men det har vi sagt før. Jeg er uansett ganske trygg på at de som i dag velger å ta en utdanning rettet mot olje- og gassnæringen ved ferdige studier etter 3-5 år vil finne mange spennende oppgaver i en industri som kommer til å trenge dyktige medarbeidere i mange år fortsatt.

 

 

 

 

 

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger