Avlyser Tommeliten Alpha

Slik så operatøren for seg Tommeliten Alpha -utbyggingen i forslaget til KU fra 2015.
Publisert 11. mars 2015

ConocoPhillips la 12. januar ut forslag til konsekvensutredning (KU) for Tommeliten Alpha-feltet i Nordsjøen, med høringsfrist 6. april, og med sikte på å få en Plan for Utbygging og Drift (PUD) godkjent i andre halvår 2016.

I dag melder Stavanger Aftenblad at planene legges på is, fordi Statoil og Total, de to største partnerne i Tommeliten Unit, angivelig sa nei. Ifølge avisens kilder skyldes dette den lave oljeprisen. Verken operatøren eller noen av de nevnte partnerne har bekreftet opplysningene.

Det er også tenkelig at Statoil, som har måttet låne penger for å betale utbytte og nylig har presentert planer for å kutte Capexen fra USD 19,6 i 2014 til USD 18 i 2015, samtidig som de skal finne midler til å løfte gigantutbyggingen Johan Sverdrup og etterhvert Johan Castberg, ikke har villet prioritere en marginal utbygging som ligger utenfor deres kjerneområder. Men dette blir en spekulasjon fra vår side.

Gass til Ekofisk gaslift
Tommeliten Alpha, eller 1/9-H, er et marginalt gass- og kondensatfelt i blokk 1/9, lengst sør i norsk sektor av Nordsjøen. Feltet er antatt å inneholde rundt 13 Bcm gass og 8 Sm3 kondensat.

Utbyggingsløsningen ConocoPhillips har anbefalt i forslaget til KU, er å installere en jacket med en dekksramme på feltet, og gjenbruke 5000 tonn med topsides fra Huldra-plattformen. Konstruksjonen skulle knyttes tilbake til Ekofisk gjennom to rørledninger, en for gass og en for vann og kondensat. Tørrgassen skulle brukes til gaslift på Ekofisk, mens kondensatet skulle skilles fra vannet og inngå i Ekofisk -produksjonen.

Utbyggingen ville i tillegg inkludert boring av 11 nye produksjonsbrønner på feltet, samt en for re-injeksjon av kaks.

Første stål planlagt kuttet i 2017
Forslaget til KU anslår investeringene i selve utbyggingen til NOK 17 milliarder. Ifølge tidsplanen skulle Huldra-dekket ilandføres i 2017/2018, jacketen med slotene installeres i 2. kvartal 2018, dekksstrukturen hookes opp på feltet 2. kvartal 2019, og produksjonen startet 4. kvartal samme år.

Prosjektet kunne betydd at flere av hovedkontraktene ville endt på norske hender; for eksempel engineering hos Aker Solutions, jacket og dekksramme hos Kværner, og ombygging av Huldra-dekket hos Aibel eller Kværner, men også dette er en spekulasjon.

Partnere i Tommeliten Unit (del av PL 044) er ConocoPhillips (operatør – 28,26 prosent andel), Statoil (42,38 prosent), Total (20,23 prosent) og Eni (9,13 prosent).

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger