Betaler for å produsere olje

(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)
Publisert 12. januar 2015

I dag er Brent-oljeprisen tilbake under USD 50 –merket. Det betyr at 190.000 fat per dag (b/d) av den globale oljeproduksjonen genererer negativ cashflow (cash negative), det vil si at produksjonskostnaden (opex) er høyere per fat enn prisen markedet betaler, viser tall fra analyseselskapet Wood MacKenzie (WoodMac).

De anerkjente analytikerne har gått gjennom data fra 2222 felt globalt, felt som tilsammen står for 75 millioner b/d. Resultatet viser at vi nærmer oss punktet hvor produksjon kan bli nedstengt: Ikke fordi prisen er under break even (prisen som dekker utgifter til utbyggingen (Capex) og produksjonskostnaden (Opex), red.), men fordi prisen faktisk ikke dekker Opex engang. Kost sagt, det koster penger å produsere den.

På en oljepris på USD 50 er altså 190.000 b/d, 0.2 prosent av den globale produksjonen, cash negative. Hele 17 land har produksjon some er cash negative på denne prisen, men mesteparten av denne produksjonen ligger i Storbritannia og i USA, sier WoodMac.

Synker prisen til USD 45, øker tallet til 400.000 b/d, 0.4 prosent av den globale produksjonen.

Avvikling kan være dyrere
Skulle prisen falle helt ned til USD 40, vil hele 1,5 millioner b/d, 1.6 prosent av den globale produksjonen være cash negative. Hovedtyngden av det som da ryker i rødt, er oljesandprosjekter i Canada.

Ukonvensjonell olje fra USA onshore begynner å bli cash negative ved Brent-priser under USD 40.

WoodMacs Robert Plummer, Corporate Research Analyst, tror ikke priser på USD 40 uten videre vil føre til nedstengning av verken oljesand- eller modne felt på britisk sokkel, da det kan være mindre ulønnsomt å fortsette produksjonen enn å ta kostnaden ved avvikling og fjerning.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger