Ekofisk også evakuert

Ekofisksenteret. (Foto: ConocoPhillips)
Publisert 31. desember 2015

Totalt 300 oljearbeidere er fløyet ut av feltene Valhall og Ekofisk i Nordsjøen i frykt for at den store og ubemannede lekteren kan treffe oljeplattformene.

Det melder NTB.

Tidlig torsdag morgen ble det meldt at endret kurs og dempet fart gjorde risikoen lavere for at lekteren skulle treffe noen av oljeinstallasjonene. Men i 9.30-tiden hadde den 100 meter lange lekteren stø kurs for Vallhall, opplyser redningsleder Ben Vikøren til NTB.

Les mer: 235 evakueres: Lekter driver mot Valhall

– Lekteren går nå litt raskere, og sånn som det ser ut nå, kommer den til å komme så nær at de stenger ned hele produksjonen på Valhall og forbereder full evakuering, sier Vikøren.

Den ubemannede lekteren, som slet seg løs onsdag kveld, var torsdag formiddag bare 13,5 nautiske mil og anslagsvis under fire timer fra Valhall, opplyser han. Det er sterk vind i området.

300 evakuert

Natt til torsdag ble over 150 av personalet på 235 på plattformene på Valhall-feltet fløyet i sikkerhet. Produksjonen ble opprettholdt med minimumsbemanning, men ifølge Vikøren skal de resterende 71 oljearbeiderne også hentes med helikopter.

– Vi overreagerer, men vi vil heller det enn alternativet, sa pressetalsmann Jan Erik Geirmo i BP Norge, som opererer Valhall-feltet, til NRK.

Evakuering er også gjennomført like nord for Valhall, på Ekofisk-feltet, som driftes av ConocoPhillips.

– 95 av de ansatte er fløyet til land, mens de øvrige 50 er fraktet til andre plattformer i området, sier pressekontakt Tore Falck i ConocoPhillips til NRK

Han beskriver evakueringen som et forebyggende sikkerhetstiltak.

Stengt produksjon

Produksjonen ved Ekofisk-plattformene Eldfisk og Embla er stengt ned som følge av evakueringen.

Fire helikoptre ble sendt fra Stavanger lufthavn til Valhall-feltet mellom klokken 0.45 og 1.30, får VG opplyst fra BP Norge.

Arbeiderne i Valhall-feltet, 150 av totalt 235 personer fordelt på to installasjoner, ble evakuert til de nærliggende feltene Ula og Gyda. Helikoptre sto klar til å hente de resterende 85 dersom det skulle bli nødvendig, opplyser BP.

Føre var

Hovedredningssentralen er ikke involvert i evakueringen, men overvåker situasjonen.

– Dette er en evakuering etter føre var-prinsippet. Folk flyttes i tilfelle den skulle kunne utgjøre en trussel, sa redningsleder Nils Ole Sunde ved HRS Sør-Norge til NTB.

Torsdag morgen opplyste han at risikoen for at lekteren skal treffe oljeplattformer, er mindre enn tidligere fryktet, men det endret seg altså raskt.

110 meter

Det er ingen personer om bord på lekteren som har slitt seg. Den er 110 meter lang, 30 meter bred og 30 meter høy og drev natt til torsdag nordover i retning BP Norges installasjoner.

Arbeidet med å stanse lekteren pågikk torsdag for fullt, blant annet med bistand fra båter fra Ekofisk-feltet.

– Det er snakk om enten å få tak på slepet som har røket, eller bruke spesialharpuner som de kan skyte gjennom skroget. Slik kan de få festet et midlertidig slep og forandre kursen, sier redningsleder Vikøren.

Bølger og uvær

BP Norge opplyste at lekteren i teorien kan treffe en av installasjonene ved 10-tiden torsdag formiddag. Den slet seg under slep, og taubåten går ved siden av lekteren, men bølger og uvær i området gjør at båten ikke får festet lekteren i slepet, opplyste selskapet til Dagbladet.

Eide Marine, rederiet som eier lekteren, opplyser at de vil forsøke å fange lekteren som driver nordover på sjøen.

– Vi vil sammen med Hovedredningssentralen og andre involverte prøve å organisere tiltak slik at vi enten får endret kurs eller klarer å fange lekteren og få kontroll på den, sier administrasjonssjef Kjartan Mehammer i Eide Marine til VG.

Plattformene som ble evakuert, er Valhall produksjons- og hotellplattform, samt en av Maersk Drillings rigger. I tillegg evakueres også plattformene på Ekofisk.

Valhall-feltet ligger i den sørlige delen på norsk side i Nordsjøen. Feltet består av totalt åtte plattformer.

BP ble varslet om den drivende lekteren ved 21-tiden onsdag kveld.

Siste fra forsiden

DNO kjøper fem felt i Norne-området

Enighet i sokkeloppgjøret – lønnsøkning på 44.000 kroner

+

Sender Linus til Hanøytangen for klassing

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger