En omstilling av dimensjoner

(Foto: Doublethink/Magnus Birkenes)
Publisert 10. september 2015

Offshore Europe 2015: NCE Subsea i Bergen har gjennom de senere år utviklet seg til å bli en suksesshistorie med store ringvirkninger. Men selv de største suksesser er utsatt når markedet lander på ryggen. Nå tar klyngen tak for å ta for seg mer enn olje og gass.

Av Magnus Birkenes

Bergen har blitt verdenskjent for sitt solide subseamiljø, og nylig ble NCE Subsea oppgradert til GCE-status (Global Centre of Expertise), noe som gjør klyngen i stand til å spille i en helt annen liga internasjonalt. Det hindrer likevel markedet fra å sette sitt preg på hverdagen, noe som har fått administrerende direktør Owe Hagesæther til å rette skarpt fokus på mottiltak.

Les også: Over 5.000 oljejobber borte i britisk sektor

To ting å ta tak i

– Vi må møte nye krav i markedet etter beste evne, og slik jeg ser det er det to ting som er uunngåelige: Et redusert kostnadsnivå og bedre systematisering. Begge deler er sammensatte problemstillinger, og det vil kreve innsats fra både oss i ledelsen og medlemsbedriftene selv for å få det til, sier Hagesæther fra NCE SubSeas stand på Offshore Europe i Aberdeen.

Han sier tiltakene og planene for den de nye strategien har blitt tatt godt i mot blant NCE Subseas medlemmer, selv om noen av de minste bedriftene trenger litt mer administrativ drahjelp enn de større. Derfor blir mange av de mindre medlemmene en fast track-opplæring i tankesettene.

Les også: Thina Saltvedt: Oljebunnen ennå ikke nådd

Utvide, utdype, utbedre

Kan du fortelle i mer detalj hva dere legger i kostnadsreduksjon og systematisering?

– For medlemmene koker det mye ned til bedre lean og system engineering. Vi må gjøre bedriftene mer effektive, fjerne skott i prosjektene. Ofte er det slik at prosjekter går helt fint helt til siste fase, hvor plutselige endringer eller dårlig planlegging velter hele timeplaner og budsjetter. Det er snakk om å planlegge på en helt ny måte; lage nye arbeidsprosesser. Dette er en tankegang som ikke er mye gjennomtenkt og brukt innen subsea, forklarer Hagesæther og fortsetter:

– Derfor har vi nå begynt å forsterke bånd mellom oss og andre klynger, andre industrier, ikke bare olje og gass, som Raufoss og Kongsberg. Der har du bedrifter som har lang erfaring med kostnadseffektiv produksjon våre medlemmer kan lære av, samarbeide om og utveksle erfaringer med for felles gevinst.

Les også: IMF: Veksten i verdensøkonomien svakere enn forventet

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

(Foto: Doublethink/Magnus Birkenes)
(Foto: Doublethink/Magnus Birkenes)

Også noe helt annet

– Når vi snakker om systematisering, er det fokus på hvordan vi kan systematisere og bruke vår kompetanse på nye områder. Subsea har mye til felles med en rekke andre bransjer, og nå som vi har fått GCE-status åpner det seg en rekke nye industrier. Eksempel havbruk og sjømat, undervanns gruvedrift, romfart og fornybare ressurser offshore. Å bruke subsea-teknologi til olje og gass er på en måte fase én for oss. Det neste er andre industrier, forklarer NCE-sjefen.

– Det beste eksempelet er sjømat, hvor de har gode metoder for oppdrett og levekår for fisk. Det de trenger nå, er mekaniske løsninger til havs. Det gir store muligheter for våre medlemmer.

Les også: Arbeidsledigheten i eurosonen lavere enn på tre år

Samlet og ut

Hagesæther blir engasjert når han snakker om de nye forretningsmulighetene, men sier at de ulike industriene og bransjene i Norge må samles bedre for å kunne slå gjennom i utlandet.

– Her til lands snakker vi om vestlandet, østlandet og så videre. Det betyr ingenting hos innkjøpere i f.eks Houston eller Brasil. Vi må tenke nasjonalt for å gjøre god butikk nå, ikke regionalt. Derfor ser vi i NCE på mulighetene for å utvide til medlemmer i hele landet, kanskje sågar utlandet nå som vi blir et GCE. Da kan vi profilere medlemmene våre en helt ny måte, sier han.

– GCE-statusen gir oss mye større spillerom, også økonomisk, og vi kan hjelpe medlemsbedriftene ut i verden på en enda bedre måte enn før. Samtidig har vi mye kompetanse vi kan kapitalisere enda bedre på. For å møte nye krav fra markedet krever det nye tanker og omstilling, og det er vi gode på, sier Hagesæther.

Mer fra Offshore Europe 2015: Håp for et vrengt design

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger