Finner ikke materialer til bruk i Barentshavet

(Foto: SINTEF)
Publisert 19. mars 2015

Et forskningsprosjekt har brukt de siste syv årene på å finne materialer som tåler kulde ned mot 40 til 50 minusgrader.

– Vi må få tak i bedre materialer og vi må se på relevante testmetoder som bøying, strekking og slag, sier prosjektleder for SINTEF-prosjektet Arctic Materials, Odd Akselsen, til Haugesunds Avis.

Dagens standarder for petroleumsvirksomhet er ikke laget for temperaturer under minus 14 grader. Derfor tester Arctic Materials bruddstyrken for materialer ned mot minus 60 grader.

Tester materialer som stål, polymerer og aluminium

– Målet er å utvikle løsninger til det vi har i dag for bruk offshore i framtida. Temperaturen i nordområdene kan komme ned i 40-50 minusgrader, men vi tester stål, polymerer og aluminium ned mot 60 minusgrader for å være på den sikre siden. Et undermål er å få lette konstruksjoner for å spare energi under transporten, sier Akselsen.

Tirsdag var det omvisning på Hydro Karmøy og Marine Aluminium på Husøy, og delegasjonen fra de 17 selskapene som deltar i prosjektet, samt SINTEF, NTNU og DNV, fikk se alle fasene i byggingen av gangbruer.

Spent på Goliat-leveransen

Produksjonssjef ved Marine Aluminium, Ole Terje Midling, går spennende tider i møte, da selskapet har levert helikopterdekk, trappearrangementer, rekkverk og trappetårn til Goliat-plattformen som nå slepes mot Hammerfest. Der kan det bli minus 20 grader.

– Vi utvikler oss hele tiden. Det vi produserer i dag, produserer vi ikke om fem år. Det kommer nye og spennende markeder, og derfor er det viktig å være med på Arctic Materials, sier Midling.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger