Publisert 5. november 2018

Tekst og foto: Frode Rabbevåg

Fjord Base i Florø fikk tre stormer midt i ansiktet for rundt tre år siden. Daværende Statoil endret sitt seilingsmønster til olje- og gassfeltene, noe som ga basen betydelig mindre aktivitet. I tillegg mistet de to kontrakter, og så kom oljeprisnedgangen og en betydelig lavere aktivitet på sokkelen.

– Vi var 616 medarbeidere i de ulike selskapene som har aktivitet på baseområdet på topp og 128 i driftsselskapet Saga Fjordbase. Antall egne ansatte ble mer enn halvert til 54 medarbeidere, det var tøffe tak og en tung tid, forteller konsernsjef Geir Johannessen i INC-gruppen, konsernet som både står bak eiendomsselskapet Fjord Base AS og driftsselskapet Saga Fjordbase AS.

Nye felt inn
Før Statoil, nå Equinor, endret sitt seilingsmønster til de norske basene fra 1. desember 2015 mistet basen i Florø forsyningstjenester blant annet til Veslefrikk, Gullfaks og delvis til Statfjord.

Forsyningene til feltene Snorre A og B og Visund fortsatte å gå fra Fjord Base for Equinor. I tillegg forsyner basen nå Gjøa for Neptune Energy og Knarr for Shell. Fra 2019 starter prosjektet Snorre Expansion som gir mye aktivitet ved basen.

– Da aktiviteten ved basen ble redusert satset vi offensivt, fortsetter Johannessen. Vi omplasserte noen av de ansatte til andre av de 13 INC-selskapene, og noen måtte dessverre gå av med sluttpakke eller førtidspensjon i tillegg til at vi reduserte antall innleide til et minimum. Men målet vårt var hele tiden å opprettholde en fullservicebase og tenke fremover. Vi reorganiserte og tenkte effektiv drift og klarte å beholde alle selskaper som er etablert på baseområdet. Dermed har vi fått inn nye kunder og prosjekter og aktiviteten peker bratt oppover igjen.

Foto: Fjord Base/Roger Hammerseth Eide

Toppår i 2014
2017 ble all time low for Fjord Base med 1300 skipsanløp mot 2300 i toppåret 2014. I fjor ble 425.000 tonn gods løftet over kai ved basen mot 310.000 tonn i 2017 som var det laveste volumet siden 2010.

– Pilene har pekt kraftig oppover det siste året, og i 2019 renger vi med å være tilbake på sammehøye aktivitetsnivå som før krisen kom, sier Geir Johannessen. Det betyr en forventning om rundt 600 000 tonn gods som skal håndteres over kaiene, med bulklaster i tillegg sannsynligvis over en million tonn.

I tillegg til feltene utenfor Sogn og Fjordane som betjenes fra Fjord Base har basen blitt en hub for det meste av røraktiviteten i hele Nordsjø-området. Med store pågående utbygginger og boreoperasjoner på felt som blant annet Martin Linge og Johan Castberg betyr det høy aktivitet både innen logistikk, men også for de bedriftene som tilbyr ulike rørtjenester ved basen.

Nye kunder og prosjekt
– Vi har også fått inn nye kunder som Faroe Petroleum som betjener sin leteboring på blant annet Rungne-prospektet fra basen her i Florø, Wintershall med sine prosjekter på Nova og Vega, SnorreExtension og Neptune Energy med produksjonsboring på Cara og P1.

Johannessen påpeker at det er det målbevisste arbeidet med å ha en komplett base også i dårlige tider som har gitt resultater. Selskaper som leverer sement, borevæske og andre tjenester har ikke trukket seg ut i denne perioden, men tvert i mot ekspandert.

– Vi har også satset på å bygge ut arealene våre når det var dårligere tider, og nå etablerer blant andre PGS seg med sin hovedbase her ved anlegget vårt i Florø. De flytter aktivitet fra flere lokasjoner i Bergens-området og til nytt bygg og ny spesialkai for Ramform-skipene 9. november. Her er det Fjord Base AS som står som utbygger mens basetjenester utføres av Saga Fjordbase AS, sier konsernsjef Geir Johannessen.

Siste fra forsiden

70 letebrønner skal bores: – Høy selvtillit etter at ESG-tyranniet er lagt bak oss

+

Deepsea Yantai ferdig klasset – skal lete i Norskehavet

+

Her vil Equinor lete for å sikre gass til Europa

+

Deepsea Atlantic skal bore letebrønnen Lit for Equinor

Equinor skal kutte 250 årsverk

DeepOcean tildelt 8-årig IMR-kontrakt med Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger