Goliat har startet oljeproduksjon

I dag gratulerer vi Eni Norge AS med oppstart av produksjon på Goliat FPSO i Barentshavet. (Illustrasjon: ENI Norge AS)
Publisert 12. mars 2016

Eni Norge AS  startet i dag produksjonen på Goliat feltet i Barentshavet etter 2 års forsinkelser og en rekke utfordringer rundt bygging og klargjøring av installasjonen. Petro.no er av kilder i Hammerfest opplyst at produksjon ble igangsatt tidlig lørdag kveld. Det har vært flere utsettelser rundt oppstart, men i dag igangsettes produksjonen på det som er en viktig milepæl for selskapet og ikke minst olje- og gassnæringen som helhet som ser på Barentshavet som en viktig olje- og gassprovins for fremtiden..

Goliat FPSO er designet av det norske selskapet Sevan Marine, og er bygget ved Hyundai Verftet i Sør-Korea. Plattformen har en produksjonskapasitet på 100.000 fat oe/dag, og lagringskapasitet på en million fat. Oljen lagres om bord på enheten før den blir videre transportert til markedet. Enheten er 107 meter i diameter, 75 meter høy og designet for å kunne motstå en titusenårsstorm i Barentshavet. Anslått utvinnbare reserver på feltet er 178 millioner fat oljeekvivalenter. Feltets levetid er foreløpig beregnet til 15 år. Produksjonsstart har vært planlagt flere ganger, men forsinkelser ved verftet og manglende tillatelse fra Ptil til å starte produksjon har gjort at oppstart er utsatt med over 2 år.

Les også: Velkommen hjem Goliat

Viktig for Barentshavet

Les også: Ni avvik med Goliat FPSO

Når Goliat-feltet først er i produksjon skal Goliat-plattformen ha et mannskap på rundt 40 personer. Totalt vil om lag 120 personer jobbe skift offshore. Feltet skal driftes fra Hammerfest, der Eni Norge har etablert en driftsorganisasjon på 60 personer.

Den 65.000 tonn tunge flyteren Goliat har frem til nå blitt klargjort for oljeproduksjon i feltet som ligger 85 kilometer nordvest for Hammerfest og om lag 50 kilometer sørøst for Snøhvit-feltet i Barentshavet.

I Goliat-feltet er fem oljeproduserende brønner, to brønner for gassinjeksjon og en for vanninjeksjon komplettert og klare til produksjon. Goliat FPSO skal fortløpende koble seg til 14 ankerliner og havbunnsutstyret, som består av i alt åtte brønnrammer med til sammen 22 brønner. Boringen av disse 22 brønnene er planlagt å fortsette også etter produksjonsstart.

Rettighetshaverne i Goliat-feltet er operatøren Eni Norge AS med en eierandel på 65 prosent, og Statoil Petroleum AS med en eierandel på 35 prosent.

Goliat FPSO ankommer Hammerfest etter ferdigstillelse i Korea

Om Goliat

Goliat-feltet blir det første oljefeltet som kommer i drift i Barentshavet og verdens nordligste offshore oljefelt. Feltet er lokalisert 85 kilometer nordvest for Hammerfest. Det er beregnet at feltet inneholder rundt 178 millioner fat olje og rundt 8 milliarder standard kubikkmeter gass produksjonskapasiteten er på rundt 100 000 fat pr døgn på topp.

I Goliat-feltet er fem oljeproduserende brønner, to brønner for gassinjeksjon og en for vanninjeksjon komplettert og klare til produksjon. Goliat FPSO skal fortløpende koble seg til 14 ankerliner og havbunnsutstyret, som består av i alt åtte brønnrammer med til sammen 22 brønner. Boringen av disse 22 brønnene er planlagt å fortsette også etter produksjonsstart.

Goliat utbyggingen ble godkjent av Stortinget i 2009 og de totale utbyggingskostnadene ble beregnet til i overkant av 30 milliarder kroner. Fasiten er ikke klar, men utbyggingen nærmer seg 47 milliarder kroner som gir en overskridelse på 16-17 milliarder NOK.

Nyhetsbrev fra Petro.no

Alle bilder: Eni Norge AS

 

 

 

 

 

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger