Publisert 15. juli 2015

Etter å ha gjennomført tilsyn med Eni og reglene for logistikk, fant Ptil seks regelverksbrudd og fem områder med forbedringspotensiale.

Målet med tilsynsaktiviteten, som ble gjennomført i perioden 15. til 18. juni 2015 i Eni sine Hammerfest-lokaler og ombord på Goliat FPSO, var å bekrefte at Eni ivaretar kravene i regelverket i fagområdet logistikk. Ptil gjennomførte tilsynet med fokus på materialhåndtering, løfteinnretninger, løfteutstyr og sikker bruk av denne typen utstyr.

Fem forbedringspunkter for Eni

Resultatet var at det ble registrert seks avvik og fem forbedringspunkter knyttet til mangler ved brukermanualer for løfteutstyr, at stillasmateriell ikke transporteres i egnet lastbærer, manglende permanent tilkomst for vedlikehold av løfteutstyr, mangler ved diverse løfteutstyr ved slangestasjoner, samt manglende vedlikeholdshistorikk på offshorekraner fra verftsoppholdet i Sør-Korea.

Det ble funnet avvik knyttet til:

  • At sikker bruk av løfteutstyr ikke er implementert og kjent blant personellet.
  • Usikkerhet blant personellet om hvordan funn etter sakkyndige kontroller skal ivaretas og hvordan dette skal håndteres.
  • Mangelfull kompetanse for inspeksjon og vedlikehold av ståltau.
  • At flere landingsområder ble observert med synlige mindre materielle skader etter gjennomførte løfteoperasjoner grunnet mangelfull beskyttelsesstruktur.
  • Mangler ved materialhåndteringsplan og løfteører som var utilgjengelige pga. høyspentkabler som var i veien.
  • At det ikke eksisterer en rutine for trening på nødlåring og nødoperasjon av løfteinnretninger.

Produksjonsoppstart sensommeren 2015

I Goliat-feltet, i nærheten av Goliat FPSO, er fem oljeproduserende brønner, to brønner for gassinjeksjon og en for vanninjeksjon komplettert og klare til produksjon. FPSOen skal fortløpende koble seg til 14 ankerliner og havbunnsutstyret, som består av i alt åtte brønnrammer med til sammen 22 brønner. Boringen av disse 22 brønnene er planlagt å fortsette også etter produksjonsstart.

Forventet produksjonsoppstart på Goliat-feltet er i løpet av sensommeren 2015. I produksjon skal Goliat-plattformen ha et mannskap på rundt 40 personer. Totalt vil om lag 120 personer jobbe skift offshore. Feltet skal driftes fra Hammerfest, der Eni Norge har etablert en driftsorganisasjon på 60 personer.

(Artikkelen fortsetter under bildeserien.)

Reiste langt med «Dockwise Vanguard»

Goliat-plattformen startet seilasen fra Sør-Korea til Norge 13. februar, og det er verdens største tunglastfartøy, «Dockwise Vanguard», som har fraktet den. Seilasen har gått over de indiske hav, via sydspissen av Afrika og vest av de britiske øyer.

Tunglastfartøyet «Dockwise Vanguard» ble senket ti meter under vann da FPSOen ble sjøsatt. Fem slepebåter utførte arbeidet med å flytte den 170 meter høye innretningen til Ersvika utenfor Hammerfest.

FPSO’en ble så slept de rundt 80 kilometerne fra Ersvika utenfor Hammerfest til Goliatfeltet. Slepet av plattformen ble utført av DOF Subsea. De utfører også installasjonsarbeidet.

Goliat FPSO er designet av det norske selskapet Sevan Marine, og er bygget ved Hyundai Verftet i Sør-Korea. Plattformen har en produksjonskapasitet på 100 000 fat oe/dag, og lagringskapasitet på en million fat. Plattformen veier 64 000 tonn, er 107 meter i diameter, 75 meter høy og designet for å kunne motstå en titusenårsstorm i Barentshavet. Anslått utvinnbare reserver på feltet er 178 millioner fat oljeekvivalenter. Feltets levetid er foreløpig beregnet til 15 år.

Rettighetshaverne i Goliat-feltet er operatøren Eni Norge AS med en eierandel på 65 prosent, og Statoil Petroleum AS med en eierandel på 35 prosent.

Goliat-feltet

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger