Gyda skal fjernes og kan bli gjenbrukt på et annet felt
John Økland/Glenn Stangeland
15. november 2018
Foto: Repsol
Gyda skal fjernes og kan bli gjenbrukt på et annet felt
John Økland/Glenn Stangeland
15. november 2018

Repsol jobber nå aktivt med å finne et nytt felt å bruke Gyda-plattformen på. 

Det fremkom under Operatørkonferansen i Stavanger onsdag. Selskapet skal fjerne Gyda senest i 2023 og målet er å kunne benytte den et annet sted i Nordsjø-bassenget.

– Gjenbruk av Gyda-plattformen og understellet kan være et aktuelt business-case for mange nye utbygginger, både i Norge og i UK. Våre beregninger viser at dette konseptet kommer svært bra ut økonomisk sammenliknet med et nybygg, rundt 25 prosent billigere.

Det sier Vidar Nedrebø, administrerende direktør i Repsol Norge til Petro.no.

Deadline i 2023

Han opplyser at plattformen har god kapasitet og kan brukes mange steder – dersom de finner et prosjekt som passer.

– Vanndyp er en begrensning siden det er en bunnfast installasjon. Samtidig vil ikke være lønnsomt å frakte den langt av sted, da vil fraktkostnadene spise opp gevinsten, sier han. Repsol har lagt ned en del tid og krefter i å finne ut om gjenbruk kan være liv laga. Så langt har de ikke lykkes, men fortsatt har de noe tid på å lande den rette muligheten.

– Vi kommer til å jobbe med å forsøke å finne områder å gjenbruke den på helt frem til den skal jekkes opp for fjerning. Det skjer i 2023 – så har vi ikke løst det til da blir, det ikke noe av.

Aldri aktuell for Finn.no

Mange vil huske at Statoil i sin tid la ut Huldra-plattformen på Finn.no for en krone.

Det gikk dårlig, og plattformen endte opp med å bli hugget – uten at det ble tatt en seriøs vurdering av muligheten for å bruke den et annet sted. Det likte Repsol dårlig.

– Jeg tror Statoil reelt kunne brukt Huldra på nytt og mener det var litt useriøst å legge denne ut på Finn.no for en krone, sier Nedrebø.

Plugger i nesten tre år

Gyda-feltet står foran et omfattende fjerningsprogram de kommende årene.

Som en del av disponeringen vil samtlige 32 brønner plugges og permanent forlates. Etter det petro.no kjenner til, er kostnaden for brønnplugging beregnet til rundt 2 milliarder kroner. Repsol og partnerne skal bruke 5,7 milliarder kroner på å stenge ned Gyda-feltet.

Tidligste oppstart av denne operasjonen vil være 1. januar 2019, og planlagt varighet er 979 dager, eller ca. 2,7 år.